DFC monitoring srbijanskih medija 2020/2021.

Ovaj izvještaj je zasnovan na analizi jednogodišnjeg monitoringa koji je sproveo Digitalni forenzički centar u periodu od 01. oktobra 2020. do 30. septembra 2021. godine. Fokus je bio na srbijanskim medijma koji imaju visoku čitanost u Crnoj Gori.

Izvještaj nastoji da identifikuje primarne narative o Crnoj Gori koje su širili srbijanski mediji. Analiza obuhvata 15,825 članaka koji sadrže Crna Gora kao ključnu riječ i pruža uvid u narative i mjeru u kojoj su ih širili najčitaniji srbijanski portali u Crnoj Gori.

Analiza je pokazala da su portali Alo, Espreso, Blic, Srbija danas, Kurir i Informer bili najčitaniji srbijanski mediji u Crnoj Gori tokom prethodnih 12 mjeseci i da su istovremeno najčešće širili sadržaj upitnog kvaliteta.

Dnevno izvještavanje srbijanskih medija o Crnoj Gori ne bi uopšte bilo posebno da ne obiluje senzacionalističkim naslovima i narativima usmjerenim ka široj publici. Mjesečni medijski izvještaji pokazuju da su srbijanski mediji veoma čitani u Crnoj Gori što još više povećava zabrinutost zbog mogućnosti manipulisanja crnogorskom javnošću.

Izvještaj objašnjava glavne narative koji su identifikovani kao dio istraživačkog projekta, uz analizu domena kojima pripadaju, povezanost sa ključnim društvenim i političkim događajima, ključne riječi i način na koji je publika percipirala brojne narative.

Izvještaj možete preuzeti putem ovog linka ili klikom na fotografiju ispod.