Jednogodišnja analiza: Srbijanski mediji o Crnoj Gori

Analiza jednogodišnjeg istraživanja Digitalnog forenzičkog centra (DFC), kojim je obuhvaćeno 11.104 teksta sa ključnom riječju Crna Gora daje uvid koji su to narativi i u kojoj mjeri plasirani putem najčitanijih srbijanskih portala u Crnoj Gori.

Istraživanje je pokazalo da su u periodu od 1.10.2019. do 30.09.2020. portali Alo, Espreso, Blic, Srbija danas, Kurir, Informer i Novosti u kontinuitetu bili najčitaniji srbijanski mediji u Crnoj Gori, ali u isto vrijeme oni koji su širili sadržaj upitnog kvaliteta.

Ova kvantitativna i kvalitativna analiza pisanja srbijanskih medija na temu Crna Gora ukazuje na nastojanja da se prave činjenice ukombinuju sa lažima, pretjerivanjima ili izvlačenjem činjenica iz konteksta kako bi se oblikovalo javno mnjenje.

Takvo izvještavanje dovodi do ozbiljnih predrasuda o Crnoj Gori, njenim građanima i institucijama među velikim brojem građana Srbije, ali i Crne Gore kada se uzme u obzir da je čitalačka publika ovih portala velika i u našoj državi. Iz navedenog je očigledno da su srbijanski mediji posvetili veliku pažnju Crnoj Gori naročito od početka litija, ali na ekstremno senzacionalistički i zapaljiv način, vrlo često izvlačeći informacije iz konteksta, kršeći novinarsku etiku i moralni kodeks.

Analizu možete preuzeti klikom na link ili fotografiju ispod.