Sopštenje DFC-a povodom sajta Izdaja.me

Prije tri dana je registrovan sajt izdaja.me (identitet zakupca domena zaštićen CloudFlare-om) na kom se targetiraju poslanici koalicije “Crno na bijelo” (CnB) i Socijalističke narodne partije (SNP). Domen je kupljen preko GoDaddy, hostovan 23. januara 2022. na beogradskom Beotelu, a zatim  narednog dana prebačen na Cloudflare. Zanimljivo je da je  na istoj IP adresi (195.252.110.241) dijeljen hosting sa zvaničnim sajtovima gradova u Srbiji.

Na sajtu su objavljene fotografije poslanika iz CnB i SNP i potpredsjednika Vlade, Dritana Abazovića uz neprimjerene natpise “Prodato”, “Izdaja”, “Spasi obraz”. Takođe, na sajtu stoji poziv na proteste koji će se prema najavama održavati svakog četvrtka i nedjelje u 19 časova.

Sadržaj i narativ o izdaji koji se nalaze na pomenutom sajtu, na društvenim mrežama organizovano promovišu lažni profili, stanice i grupe na Instagramu i Fejsbuku koje je DFC nedavno analizirao.

Od nastanka ti lažni profili koji su koristili ukradene fotografije stvarnih ženskih osoba iz Crne Gore, stranice i grupe pružaju kontinuiranu podršku premijeru Krivokapiću, ministrima Milatoviću, Spajiću, kao i ministarki Bratić, a targetiraju njihove oponente iz vlasti i opozicije. Jedini akteri koji su pošteđeni napada su članovi Prave Crne Gore i Demokratske Crne Gore.

Te stranice su dio onlajn propagandnog sistema koji je napravila grupa građana, pravih patriota koji su se samoinicijativno odlučili da se stave u odbranu onoga za koga smatraju da je oličenje promjena i svega onoga dobrog što tek treba da dođe u Crnoj Gori. Treba istaći da ministri Spajić i Milatović dijele na svojim profilima sadržaj sa pojedinih stranica iz tog umreženog sistema,  poput stranica fakt.me i Prof War Room.

Trend napada se posebno intezivirao od najave kreiranja manjinske vlade. Kulminacije te kampanje je kreiranje propagandnog sajta izdaja.me. Treba istaći i dolazak osnivača pokreta Otpor Predraga Lečića u kabinet premijera u ovom delikatnom  društveno-političkom momentu, sve u cilju pospješivanja aktuelnih protestnih aktivnosti.