Ruska podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori

U jeku dešavanja povodom usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, sve intenzivnije se osjeća uticaj Rusije i njeno miješanje u politički, nacionalni i vjerski (su)život u Crnoj Gori.

Rusija se ponovo koristi prilikom da uplete prste u unutrašnje stvari Crne Gore snažnom i dinamičnom medijskom kampanjom. Usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti pokrenuo je lavinu komentara, kako u crnogorskim, tako i u srpskim medijima.

Portali Blic, Fakti, Novosti, Informer, Antena M, Borba, IN4S pokušavaju da naglase sentiment ruske podrške nezadovoljnom srpskom narodu u Crnoj Gori sljedećim naslovima: U borbi za pravoslavlje i SPC, Srbima u Crnoj Gori stigla podrška i iz Rusije: Braćo naša, molimo se za vas! Moskva mora da zaštiti imovinu koju je dala SPC u CG: Sergej Baburin se zalaže za povratak relikvija koje Podgorica hoće da uzurpira, Crna Gora: Rusija se ponovo meša u naše unutrašnje stvari, RUSKI PATRIJARH KI- RIL STAO UZ SRBE: Podrška za SPC u Crnoj Gori!

S. Baburin: Zahtjevati povrat relikvija sa Cetinja

Srpski portal Novosti je objavio tekst o dvojici Rusa koji su napravili snimak sa porukom Srbima u Crnoj Gori. Na kartonu koji drže u rukama piše: Rusija i Crna Gora braća zauvek. Vreme lopova Đukanovića će proći. Hristos po sredi nas. Oni su takođe prenijeli izjavu Sergeja Baburina (predsjednik partije Ruski opštenarodni savez) u kojoj ističe da Rusija treba da zaštiti ono što je u Crnoj Gori dala srpskim crkvama i manastirima, te da Rusija treba od Podgorice da zahtijeva povratak relikvija koje se nalaze na Cetinju – desnice Sv. Jovana Krstitelja i čestice Krsta Gospodnjeg, koje se tamo nalaze nezakonito, posle njihove privremene evakuacije 1918. iz Petrograda. Kontinuirana angažovanost ruskih medija oko spornog crnogorskog pitanja ne jenjava. Tako je ruski vjerski portal Credo objavio rang listu najvažnijih događaja u sferi religije za 2019, obuhvatajući zbivanja u Ruskoj Federaciji i svijetu. Rang lista obuhvata ukupno 30 najvažnijih događaja u protekloj godini. Na osmom mjestu se našlo donošenje novog zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori i masovni protesti sljedbenika SPC. To nam govori koliko je trenutna situacija u Crnoj Gori od značaja za Rusiju. Prije toga su masovni protesti u Jekaterinburgu, progoni i mučenja Jehovi- nih svjedoka u raznim regionima RF, otvoreno pismo klirika Ruske crkve u znak podrške političkim zatvorenicima i ostalo. Na tom portalu se redovno objavljuju izjave mitropolita Amfilohija, srpskog patrijarha Irineja, kao i nastupi raznih klirika Ruske crkve na čelu sa patrijarhom Moskovskim i cijele Rusije, Kirilom. On je pozvao sveštenstvo i monarhe Ruske pravoslavne crkve da pruže podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori.

Objava na portalu Credo

TV kanali Россия 24 i Религия сегодня, kao i portal РИА Новости se mahom bave  kritikom  vlasti u Crnoj Gori. Akcentira se narativ kojim se sugeriše da predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, pokušava da ponovi ukrajinski scenario uspostavljanjem autokefalne crnogorske crkve. Pri tom izno- se predviđanja da će Đukanović završiti kao bivši lider Ukrajine, Petar Porošenko.

Podrška Srbima u Crnoj Gori u odbrani svetinja stigla je i od predsjednika Sveruskog moto kluba Noćni vukovi Aleksandra Zaldostanova. On je pokazujući tri prsta na snimku iz Rusije poručio Ne damo svetinje, što je slogan SPC. Snimak je objavio lider Prave Crne Gore, Marko Milačić, na svom Fejsbuk profilu.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je saopštenje u kom se ističe da se pitanje Zakona o vjeroispovijesti izdiže na međunarodni nivo i da u Crnoj Gori jača pritisak na SPC kako bi se ona u potpunosti istisnula. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore reagovalo je na saopštenje iz Moskve, ocjenjujući da se Rusija na neprihvatljiv način miješa u unutrašnje stvari naše zemlje.