Putin objavu rata snimio prije tri dana, a ne danas

Metapodaci Putinovog jutrošnjeg obraćanja i objave rata pokazuju da je video, dostupan na zvaničnom sajtu Kremlja, zapravo snimljen 21. februara, a ne danas, dakle prije tri dana, što dodatno potvrđuje da se Moskva odlučila za agresiju mnogo ranije i da nije imala namjeru da krizu riješi diplomatskim putem.

Dodatno, indikativan je i identičan outfit ruskog predsjednika u oba obraćanja – od 21. februara prilikom obraćanja javnosti i priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike i od jutrošnjeg, 24. februara.

Još jedan primjer ovakog hibridnog medijskoj djelovanja je situacija od 18. februara, kada Denis Pušilin, koji se formalno nalazi na čelu DNR, pozvao na “hitnu evakuaciju”, na svom Telegram kanalu, navodeći kao razlog iznenadnu ukrajinsku agresiju. Ipak, za razliku od većine drugih mreža, Telegram čuva metapodatke fajlova, a oni otkrivaju da je taj video nastao dva dana ranije, odnosno 16.02, što sugeriše da je hitna evakuacija planirana unaprijed.

Dok se ruski predsjednik Vladimir Putin ove nedelje pripremao za invaziju i priznao dva otcepljena regiona Ukrajine kao nezavisne i suverene države, na društvenim mrežama i ruskim državnim medijima,  pojavio se niz sumnjivih video snimaka i tvrdnji, koje su prenosili i određeni crnogorski i regionalni mediji. Taj propagandni baraž za cilj je imao da opravda i postavi osnovu za političku odluku o već isplaniranoj invaziju, a sa druge strane da banalizuje navode sa Zapada o ruskim namjerama.

Primjeri uključuju ukrajinske oružane snage koje su navodno granatirale beznačajnu kolibu udaljenu skoro 40 kilometara od linije kontakta, navode da su ukrajinske trupe infiltrirane na rusku teritoriju sa opremom koju ne posjeduju i tvrdnji da je ukrajinska vojska granatirala obdanište koje se nalazi na njihovoj teritoriji, o čemu će biti riječi u opsežnoj DFC analizi.