Prekookeansko lobiranje za srpske interese u CG

U kontekstu aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori, primjetno je pojavljivanje raznih organizacija koje zastupaju srpske interese i prava Srba, kako u Srbiji tako i u svijetu.

Srpsko-američka konferencija liderstva (SALC) privukla je posebnu pažnju zbog svojih aktivnosti i retorike na društvenim mrežama (Fejsbuku i Tviteru), predstavljajući američkoj javnosti Crnu Goru u negativnom kontekstu kroz prezentovanje selektivnih činjenica.

Misija te neprofitne organizacije, kako je istaknuto na njenom zvaničnom sajtu, jeste unaprijeđenje interesa srpsko-američke zajednice na polju obrazovanja, kulture, karijere i života u SAD-u uopšte, kao i očuvanje pravoslavne vjere. SALC u skladu sa tim redovno komentariše situaciju u Crnoj Gori kroz prizmu dešavanja oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, pružajući podršku, kako sveštenstvu i vjernicima, tako i lokalnim aktivistima.

Tri načina podrške SPC u Crnoj Gori

Analiza diskursa pokazuje da Srpsko-američka konferencija liderstva koristi tri različita načina na internetu da bi se borila protiv vlasti u Crnoj Gori. Retorika i sadržaj argumenata prilagođeni su američkom stanovništvu i trenutnoj situaciji u SAD-u.

Prvo, cilj SALC-a je predstaviti Crnu Goru kao državu koja ljudima brani da praktikuju svoju vjeru, naglašavajući time ugrožavanje njihovog prava na slobodu vjeroispovijesti. Taj agrument se podudara sa stavovima donosioca odluka i javnosti u SAD-u. U cilju što boljeg ilustrovanja tih tvrdnji, promovisano je nekoliko heštegova: #ReligiousFreedom ili #NeDamoSvetinje.

Heštegovi koje promoviše SALC

Drugo, SALC je iskoristila trenutni talas protesta u SAD-u i konteksta poruke Životi crnaca su važni (Black Lives Matter) da bi napravila paralelu sa navodnim terorom nad pravoslavnim Srbima u Crnoj Gori. U tu svrhu je iskorišten kolaž fotografija policijskog privođenja iz Budve i SAD-a.

Objavljen kolaž kojim se poredi situacija u Crnoj Gori sa onom u SAD-u

Treći način je lobiranje SALC-a u Kongresu i njihova objava na dan rušenja nelegalno sagrađenog manastirskog konaka u Ulcinju 10. juna. Predsjednik te organizacije Aleksandar Đuričić je pozvao sve zainteresovane građane SAD-a da informišu njihove predstavnike u Kongresu o nedemokratskom i neustavnom Zakonu koji je usvojila Vlada Crne Gore, kao i o opasnim radnjama koje spovodi, uz uputstvo kako da to urade.

SALC Information on Montenegro: How to Call Your Member of Congress

SALC Information on Montenegro: How to Call Your Member of CongressSALC’s Call to Action on Montenegro! Inform your Senators and House Representative about the dire situation in Montenegro! This morning, June 10, 2020, the Montenegrin government began its implementation of its so-called “Law on Freedom of Religion” by forcibly taking control of several church properties, including the demolition of the building where the monks and nuns live at the Monastery of St. Basil of Ostrog in Ulcinj, Montenegro. We also have information that the Montenegrin Government is preparing to demolish the chapel where baptisms are conducted in Tivat, Montenegro. Please call your representatives to inform them about this undemocratic and unconstitutional law passed by the Montenegrin Government and the dangerous actions conducted today that will only enflame tensions.Steps to call your member of Congress:1. Go to www.govtrack.us2. Click on “Legislators”3. Click on “Members of Congress”4. Either enter your address, or click “I’m at Home” if you are currently at home. The safest option is to enter your address. 5. Call your Senators and House representative either with your own commentary or the template provided below.6. Remain calm and cordial.Hello, my name is [NAME] and I’m a constituent from [CITY, STATE].I’m calling to inform [NAME OF SENATOR OR CONGRESSPERSON] about the situation in Montenegro and to voice my concern about the recent actions taken by the Montenegrin Government against the Orthodox Christian community living there. In December, the Montenegrin Government passed a law that violates the rights to freedom of religion and property of both the religious communities and individuals in Montenegro. The Montenegrin Government began to implement this controversial law today by forcibly taking control of church properties and demolishing the monastic residence at the Monastery of St. Basil of Ostrog in Ulcinj, Montenegro. As a member of NATO that receives American taxpayer funds, Montenegro should be asked to cease and desist until the constitutionality of this law is ruled upon by the courts.I ask [NAME OF SENATOR OR CONGRESSPERSON] to visit serbianleaders.com to view a legal analysis of this law.Thank you for your time and attention.(If there is no answer, leave your name with spelling, full home address, and phone number on the voicemail.)

Posted by Serbian American Leadership Conference – SALC on Wednesday, June 10, 2020

Veze SALC-a u Crnoj Gori

Da bi se razumio domet uticaja te organizacije i otkrile nove osobe koje dolaze iz njihove mreže, obrađena je mreža Tviter naloga SALC-a.

Analiza je otkrila naloge sa kojima Tviter nalog SALC ima najjače veze. Riječ je o nalozima Neno Đorđević i Vasilije Vranić.

Neno Đorđević je član odbora Srpsko-američke konferencije liderstva i povezan je sa Narodnom strankom u Srbiji. Njegov Tviter nalog otkriva da on u potpunosti podržava aktivnosti SALC-a o pitanjima aktuelnih političkih prilika u Crnoj Gori. Đorđević najviše piše na engleskom jeziku o situaciji u našoj zemlji.

Vasilije Vranić, koji živi u Vašingtonu, sveštenik je Srpske pravoslavne crkve. Analiza njegovog naloga pokazala je da je izraziti protivnik vlasti u Crnoj Gori i da podržava pravoslavne Srbe. Od kada je kreirao nalog prije mjesec dana, objavljuje dnevno po nekoliko tvitova, promovišući brojne heštegove koji se odnose na vjerske slobode u Crnoj Gori.

Vranić je u martu 2020. prisustvovao sastanku partijarha Irineja i američkog ambasadora sa specijalnim zaduženjima za religijska pitanja, Semom Braunbekom. Tom prilikom su razgovarali o temama koje uključuju srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Vranić je podjednako aktivan i na Fejsbuku, gdje takođe često dijeli objave Srpsko-američke konferencije liderstva. Upravo na toj društvenoj mreži je i uočena fotografija koja svjedoči o sastanku Vranića sa predsjednikom SALC-a u Bijeloj kući. 

Serbian American Leadership Conference#serbian #salc #srbiuamerici?? @ United States Capitol

Posted by Vasilije Vranic on Tuesday, November 19, 2019

I onlajn brifing sa opozicionim aktivistima

Analizom Fejsbuk stranice Srpsko-američke konferencije liderstva pronađena je objava o specijalnom onlajn brifingu o situaciji u Crnoj Gori, održanom 16. maja u organizaciji SALC-a.

SALC Special Briefing on the Recent Situation in Montenegro

SALC Special Briefing on the Recent Situation in MontenegroSALC hosts a special briefing on the recent events in Montenegro after Bishop Joanikije and other clergy of the Metropolitanate of Montenegro & the Littoral of the Serbian Orthodox Church were arrested and detained, and dozens of peaceful marchers in the procession of St. Basil were beaten. Joining SALC to discuss the events on the ground in Montenegro are Nebojša Medojević, Vladimir Božović, Vladislav Dajković, and Milojko Spajić.

Posted by Serbian American Leadership Conference – SALC on Saturday, May 16, 2020

Prvi govornik na brifingu bio je Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta. Pored njega, poziv za brifing dobio je i opozicioni aktivista Vladislav Dajković. On, međutim, nije mogao da se pridruži video pozivu, jer je, kako je naveo, na putu za bolnicu zbog povreda dobijenih od policije na protestu u Nikšiću.

Na brifingu su učestvovali i ambasador Srbije u Crnoj Gori, Vladimir Božović i Milojko Spajić, koji je istupio ispred grupe Crnogorci za slobodu vjeroispovijesti (Montenegrins for Religious Freedom). Nakon brifinga, SALC se putem svog Fejsbuk naloga zahvalio svima koji su ispratili brifing i objavio saopštenje Demokratskog fronta o policijskoj brutalnosti prema opozicionarima u Crnoj Gori.

SALC se inače ne libi da putem svog Tviter naloga komentariše i vladajuću partiju u Crnoj Gori, upoređujući je sa Komunističkom partijom u Kini. Bitno je naglasiti da je taj tvit, objavljen 19. juna, jedina objava koja govori o političkim partijama u Crnoj Gori od kada je nalog kreiran. To može biti indikativno u kontekstu predstojećih izbora u Crnoj Gori.

Advokatica Ilijana Todorović

Portal IN4S je početkom juna objavio članak o izvjesnoj Ilijani Todorović, advokatici iz SAD-a, koja je svojom video-analizom uništila Zakon o slobodi vjeroispovijesti. U videu koji je na Jutjubu objavljen 30. maja, Todorović tumači članove Zakona i ukazuje na njihove nesuglasice, komentarišući da gotovo ne postoji nijedan član Zakona da nema neku vrstu greške. Važno je naglasiti da je taj video istaknut na Fejsbuk stranici SALC-a, odnosno, to je prva objava na njihovoj početnoj strani.

Dalja pretraga pokazala je da je advokatica Todorović potpredsjednica za pravne odnose u organizaciji SALC.