Petkom Popodne vol.8

Došao je još jedan petak, a sa njim i novo izadnje naše sedmične rubrike Petkom popodne. Kao i obično, ovonedjeljni pregled započinjemo temama iz Crne Gore.

DFC je u srijedu veče otkrio na Tviteru najmanje 50 Tviter naloga koji su lažno predstavljajući se narušili ugled više osoba iz svijeta javnog i političkog života u Crnoj Gori. Radi se o koordinisanom i sinhronizovanom djelovanju ovih naloga, koji su veoma kratkom roku izmijenili svoja imena i profilne fotografije u imena javnih ličnosti i funckionera. Osim lažnog predstavljanja, ti profili su dijelili i neprimjeren sadržaj. Takođe, pojedini korisnici Tvitera nisu prepoznali da se ne radi o zvaničnim nalozima tih javnih ličnosti, pa su se stoga i upustili u konverzaciju sa njima. Shodno vremenskom rasponu i brojnosti naloga, te njihovoj međusobnoj interakciji, jasno je da se ne radi o spontanoj, već organizovanoj i sinhronizovanoj akciji. DFC je promptno reagovao i obavijestio javnost i nadležne državne organe o ovim dešavanjima. Zamjenik podgoričkog osnovnog državnog tužioca (ODT) Vukas Radonjić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je u Tužilaštvo stigla prijava povodom lažnih Tviter naloga i da će biti sproveden izviđaj kako bi se utvrdilo da li je počinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. Takođe, lažno predstavljanje krši pravila ove Tviter zajednice. Tviter nalozi koji se predstavljaju obmanjujuće kao druga osoba, brend ili organizacija mogu biti trajno suspendovani prema Tviterovoj politici lažnog predstavljanja.

Ove sedmice objavljeno je istraživanje BIRN Srbija koje je otkrilo ozbiljne rupe u kontroli sadržaja od strane Fejsbuka i Tvitera na Balkanu. Ključni nalazi BIRN-a pokazali su da gotovo polovina objava na bosanskom, srpskom, crnogorskom ili makedonskom jeziku na Fejsbuku i Tviteru predstavljaju govor mržnje, a svaka druga objava prijavljena kao govor mržnje na nekom od ovih jezika i dalje ostaje na mreži. Kada je riječ o objavama u kojima se prijeti nasiljem, sadržaj je uklonjen u 60% slučajeva, a 50% u slučajevima ciljanog uznemiravanja. Stručnjaci kažu da bi najveći problem mogao biti nedostatak transparentnosti u načinu na koji kompanije za društvene medije procenjuju žalbe.

Srpski istoričar Aleksandar Raković u Jutarnjem program Televizije Hepi javno je saopštio da Crnogorci imaju mentalitetsku falinku, da su svi poltroni i da su Srbi ti koji treba da nam urade fabričko podešavanje za novi svet koji Srbija kreira na prostoru naše države. Ova izjave je bila u sklopu emisije Bitka za Nikšić.  Kako se lokalni izbori u Nikšiću približavaju srpski mediji se sve više bave Crnom Gorom. Nakon što je na TV Happy otpočeo serijal Bitka za Nikšić, Novosti, su uvele rubriku Izbori u CG. U prethodnih sedam dana u medijima iz Srbije bilo je 4.73K objava o Crnoj Gori, što je za 82% više nego u prvoj sedmici februara. Dva dana nakon pokretanja rubike Izbori u CG na portalu Novosti, istoimena rubrika se pojavljuje i na tabloidu Alo, koji je je od Saveta za štampu Srbije deklarisan kao apsolutni rekorder u kršenju novinarske etike i standarda. Važno je napomenuti da je ove sedmice objavljeno istraživanje Savjet za strateške politike (CFSP) koje pokazuje da je na naslovnim stranama srpskih dnevnika gotovo svaki šesti naslov objavljen tokom 2020. godine bio je lažna vijest.