Novak Đoković – više od igre!

Novak Đoković je i zvanično prvi nosilac Australijan opena, ali da li će tako i ostati znaće se narednih dana, a najkasnije 17. januara kada počinje turnir.

U međuvremenu je australijski sud 10. januara presudio u korist Đokovića – poništivši odluku australijskih vlasti o ukidanju vize i zahtjev za deportaciju. Istog dana, on je nakon šest dana provedenih u imigracionom hotelu, zbog ukidanja vize koja je prvom reketu svijeta prethodno dodijeljena na osnovu medicinskog izuzeća i nakon što se njegov pravni tim žalio na tu odluku, izašao na teren u Melburnu.

Ipak, odluka nije konačna, jer australijski ministar za imigracije ima diskreciono pravo da preinači odluku suda. Osim toga, trenutno se preispituje Đokovićevo kretanje tokom karantina, zbog zaražavanja korona virusom prije polaska u Australiju.

Inače, poznato je da je stanovništvo Australije od početka pandemije suočeno sa izuzetno strogim epidemiološkim mjerama i čestim zaključavanjima gradova i država. U toj zemlji je čak 90% punoljetnih građana primilo dvije doze vakcine. Ipak, 6. januara je zabilježeno više od 70.000 novozaraženih korona virusom.

Da podsjetimo, početak 2022. godine obilježila je drama i medijska pompa nakon što su granične vlasti na aerodromu u Melburnu ukinule vizu Đokoviću. S obzirom na to da nije vakcinisan, Novak Đoković je morao da ispuni određene uslove za ulazak u Australiju i učestvovanje na turniru, a glavni uslov bio je da primi vakcinu ili pruži dokaz da je preležao korona virus. Novak je medicinsko izuzeće dobio na osnovu preležane COVID infekcije, na koju je bio pozitivan 16. decembra 2021. Međutim, u medijima su se pojavile informacije da je Đoković u tom periodu učestvovao na panelu Putem šampiona u organizaciji njegove Fondacije, a u ime Teniskog saveza Beograda uručio pehare i priznanja najboljim takmičarima u sezoni. Đoković je 18. decembra, kako je to i sam priznao, zaražen odradio intervju i foto sesiju za francuski L’equipe.

Dvije nezavisne komisije odobrile medicinsko izuzeće

Novak Đoković je 3. januara dobio medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa od strane dvije nezavisne komisije pri Teniskoj asocijaciji Australije i pri Vladi savezne države Viktorija i time ispunio uslov za mogućnost takmičenja. Medicinsko izuzeće za nevakcinisane u Australiji pojedinac može da dobije na osnovu dokaza o preležanoj COVID infekciji, ozbiljno teškog zdravstvenog stanja ili alergijske reakcije na vakcinu.

Ogromna medijska pažnja

Ukidanje vize i zahtjev za deportaciju Novaka Đokovića, te prebacivanje u imigracioni hotel izazvalo je ogromnu pažnju prije svega srpskih, ali i regionalnih i svjetskih medija, sportskih poslenika, te obožavalaca i ništa manje protivnika prvog reketa svijeta. Analizom je utvrđeno da je za period od 3. do 11. januara, kada je Đoković objavio da je dobio medicinsko izuzeće i da će učestvovati na turniru, bilo preko 460 hiljada objava koje su kao ključnu riječ imale Novak Đoković. Trend objavljivanja po danima prikazuje da je najviše objava bilo tokom 6. januara kada je Đoković zaustavljen na aerodromu u Melburnu, i 10. januara kada se isčekivala odluka  kada je sudija presudio u korist Đokovića.

 Izvještavanje srpskih medija o Novaku Đokoviću u toj mjeri ne bi bilo neobično da ne obiluje senzacionalističkim naslovima, narativima, dezinformacijama i lažnim vijestima usmjerenim ka najširoj publici. To ne bi bilo ni zabrinjavajuće da te objave ne plasiraju mediji koji su veoma popularni u Srbiji, a koji i u Crnoj Gori bilježe visoku čitanost.

Prikaz objava sa ključnom riječju Novak Đoković od 3. do 11. januara

Sport u drugom planu

Bilo kako bilo, Novak Đoković je, koristeći se pravom da se ne vakciniše, doprinio da bude (zlo)upotrijebljen na mnogo načina. Da li će to imati negativne konotacije po njega, ali i njegovu karijeru, upitno je.

Cijeli slučaj učinio je najboljeg tenisera svijeta simbolom antivakserskog pokreta i pokrenuo novi talas teorija zavjere i drugih manipulacija informacijama. Na Balkanu taj talas naravno vrlo lako dobija nacionalističku i političku konotaciju. Tome umnogome doprinose i mediji, širenjem neprovjerenih informacija i pristrasnim izvještavanjem. Umjesto da budu rješenje problema, pojedini mediji ga produbljuju. Sva dešavanja vezana za slučaj Novaka Đokovića pokazala su prijeku potrebu za razvoj medijske i digitalne pismenosti, posebno na prostoru Zapadnog Balkana.

U prvom planu narativ o ugroženosti Srba

Narativ o ugroženosti Srba, koji je u srpskim medijima dominantan posljednjih nekoliko godina i ovog puta je izbačen u prvi plan. Srpski mediji složni su u ocjeni da je Đokoviću nanijeta velika nepravda i da to predstavlja udar na srpski narod, nijednog trenutka ne spominjući vakcinaciju koja je obavezna za ulazak u Australiju. Senzacionalističkim naslovima se poručuje da su graničari mučili Novaka, da su htjeli da ga slome, da mu je advokat australijskih vlasti prijetio, da mu je i Vlada Australije prijetila da će ga strpati u pritvor.

Na meti srpskih tablioda našli su se svi koji su se usudili da kritikuju Đokovića. Tako su srpski mediji osudili Vljoru Čitaku (Vlora Çitaku) koja je vijest o Novaku Đokoviću podijelila uz citat Sve životinje su jednake samo su neke jednakije od drugih iz knjige Životinjska farma Džordža Orvela. To je u medijima predstavljeno kao neviđeni bezobrazluk, uz komentare da je Čitaku Đokovića nazvala životinjom i da ga je uporedila sa svinjama.

Mediji, kao i članovi porodice Đoković, odmah nakon ukidanja vize Novaku, plasirali su informaciju da je on uhapšen. Ipak, ispostavilo se da je to lažna vijest. Australijski mediji tvrdili su da to nije tačno pozivajući se na izjave članova Vlade Australije i na izvore Teniske asocijacije Australije. Potom se i Đoković oglasio putem Tviter naloga i objavio sliku sa terena, čime je potvrdio da nije uhapšen niti priveden, već da se slobodno kreće.

Dešavanja vezana za Novaka Đokovića slično su propratili i svi mediji u Crnoj Gori, ali su prosrpski portali IN4S i Borba tom slučaju posvetili posebnu pažnju. Veličajući dostignuća Đokovića i kritikujući australijske vlasti, izvještavanje ta dva portala nije odudaralo od srpskih tabloida.  

Kako su dani odmicali, a saga ili drama (kako je događaj predstavljan u medijima) se nastavljala, mediji su sve manje govorili o sportu i Đokovićevom učešću na takmičenju, a sve više o politici, ugroženosti Srba i vakcinama. Senzacionalizam, pristrasno izvještavanje i dezinformacije punile su stupce srpskih tablioda, kao i pojedinih medija u Crnoj Gori.

I društvene mreže preplavljene

Novak Đoković je bio tema broj jedan i na društvenim mrežama. On je u prethodnih 14 dana spomenut na Tviteru 3.84 miliona puta.

Đoković je bio glavna tema i u regionu. Najbolji teniser na svijetu je u prethodnih dvije sedmice spomenut 61.7 hiljada puta.

Novak Đoković je defintivno podijelio i korisnike društvenih mreža postajući zaštitno lice antivakserskog pokreta i protivnika COVID mjera. Sa druge strane, Novak Đoković je na udaru kritika jer nije vakcinisan, kao i zbog pojavljivanja u javnosti bez maske nakon što je dobio pozitivan test na COVID-19.

Đokovićem se bave regionali, ali i svjetski poltičari. Interesantno je pojavljivanje Najdžela Feraža, bivšeg desničarskog britanskog i evropskog parlamentarca i jednog od lidera kampanje za Brexit. Feraž je boravio sa porodicom Đoković u Beogradu, i konstantno davao podršku prvom reketu svijeta kritikujuću australijske vlasti. Interesantno je da je Feraž tokom kampanje za Brexit hvalio australijski konzervativni pristup za ulazak u tu zemlju. Takođe, jedna od glavnih ksenofobičnih poruka koje su se mogle čuti tokom Brexit kampanje jeste prijetnja od dolaska miliona Turaka, Albanaca, Srba i Crnogoraca.

Srpski političari su uglavnom stali na stranu Đokovića, a prednjačio je lider desničarskog pokreta Dveri Boško Obradović. On je isticao da je riječ o Covid dikaturi, te da se time krše ljudska prava. Obradović je takođe prisvojio pojedine narative iz popularnih teorija zavjere kazavši da se Đoković bori protiv duboke država.

Slučaj Đoković je donio i nove razmirice ambasadora Srbije i Kosova u Vašingtonu, Marka Đurića i Vljore Čitaku. Đurić je pokušao da doslovce interpretira citat iz Životnjske farme koji je objavila Čitaku, smatrajući da je riječ o dehumanizaciji i govoru mržnje upućenom prema Srbima.

Neki su, pak, iskoristili priliku da se malo i našale cijelom situacijom. Tako je jedan korisnik Tvitera američkom glumcu Stivu Karelu dodijelio ulogu australijskog brigadnog generala imena Mojt Egađo koji iz protesta zbog toga kako se vlada Australije odnosi prema Novaku daje ostavku. 

Australijski brigadni general Mojt Egađo dao je ostavku iz protesta zbog načina na koji se njegova vlada odnosi prema prvom reketu sveta. Bravo junače!, piše na profilu Dopisnik iz Srema, uz fotografiju Stiva Karela, a satiričan post dijelio se u tom kontekstu i na drugim društvenim mrežama.

Međutim, veliki broj ljudi je taj satirični post shvatio bukvalno, a koliko brzo se šire informacije govori činjenica da se otac Novaka Đokovića tokom protesta u Beogradu iskreno zahvalio nepostojećem generalu zbog podrške Novaku. To je još jedan pokazatelj veoma niskog stepena medijske i digitalne pismenosti u našem regionu.

Protesti podrške

Nakon što je događaj u Melburnu eskalirao, porodica Novaka Đokovića pozvala je na masovna okupljanja ispred Narodne skupštine Republike Srbije u znak protesta protiv postupanja australijskih vlasti, ali i na okupljanja širom svijeta. Sva okupljanja u Beogradu bila su medijski ispraćena, a porodica Đoković je organizovala i konferencije za medije.

Novakov otac Srđan u svojim obraćanjima stavljao je znak jednakosti između Novaka i srpskog naroda: Oni su hteli da ga bace na kolena. Ne samo njega, nego i našu zemlju. Našu prelepu Srbiju. Mi smo Srbi! Nikada nikoga nismo napadali, samo smo se branili. Uvek, kroz čitavu istoriju. To isto radi i sada naš ponos, naša dika, naš Srbin, izjavio je Srđan Đoković.

Na skupovima koji su održani u Beogradu od 6. do 9. januara, a kojima je prisustvovalo po stotinjak građana, stariji Đoković je govorio o pitanju opstanka srpskog naroda, pitajući se čime su Srbi kao stari evropski narod koji ima svoju istoriju to zaslužili. On (Novak) će izdržati, kao što smo i mi izdržali, jer su nas bombardovali, jer su nas ugnjetavali, jer su nas uništavali, rekao je. U svom obraćanju Srđan Đoković se doticao i pitanja Kosova i majke Rusije.

Za Novaka koji, kako je kazao, nije želio da bude dio tog imperijalnog svijeta, koristio je riječi poput Spartak novog doba, a poredio ga je i sa žrtvom Isusa Hrista. Učestvujući u lancu širenja lažne vijesti koja se pojavila na društvenim mrežama, Srđan Đoković je na jednom od skupova izjavio kako je australijski brigadni general u znak podrške Novaku Đokoviću podnio ostavku. Na okupljanjima u Beogradu su se čuli uzvici poput Ua masoni i Ua crno plemstvo, a poslate su i antivakserske poruke. Jednom od okupljanja prisustvovala je i ministarka u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević.

Skupovi podrške Novaku Đokoviću održani su 7. januara i u nekoliko crnogorskih gradova – Nikšiću, Budvi, Beranama. Osim nepoštovanja propisanih epidemioloških mjera za suzbijanje korona virusa, zajedničko im je da su skupove predvodili najviši funkcioneri tih opština. Prvi teniser svijeta od 2018. godine ima status počasnog građanina Budve, dok je u septembru 2021. godine proglašen i počasnim građaninom Nikšića.

U Budvi se okupljenima obratio gradonačelnik Marko Carević koji je kazao da građani Budve znaju ko je Novak Đoković, a da ga se u Australiji plaše upravo zato što je svoj.

Gradonačelnik Nikšiča Marko Kovačević je na skupu poručio da je nepravedno sve što se dešava Novaku Đokoviću ali mi nijesmo narod koji nije navikao na nepravde, na isti način kolektivizujući osjećaj viktimizacije. Osim Kovačevića, događaju je prisustvovao i dugogodišnji poslanik Demokratskog fronta, a sadašnji predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović.

I u Parizu su se čule riječi podrške za srpskog tenisera kada se protest oko 18.000 antivaksera zbog uvođenja vakcinalnih propusnica, obavezne vakcinacije i vakcinacije djece pretvorio u skup na kome je zahtijevana sloboda za Đokovića. Višednevni protesti Đokovićevih fanova održani su i u Melburnu, gdje su okupljeni slali antivakserske poruke.