Nastavak priče o žutim prslucima

Članak iz Kiev Post-a, objavljen 14. januara, u kome se pominje navodno osnivanje organizacije Unite kontinental u Beogradu, naveo nas je na dalje istraživanje.

Iako se u ovom članku ne daju nikakve dalje informacije, odlučili smo da se detaljnije pozabavimo ovim. Prvi trag bile su nam francuske novine i portali, budući da se članak poziva na francuski portal La Dépêche. Istina je da je La Dépêche pisao na temu francuskih boraca u Donbasu, ali nigdje ne pominje Beograd kao moguće mjesto osnivanja organizacije Unite kontinental.

Zato, nastavili smo pretragu.

Na jednom drugom francuskom portalu, Libération, našli smo članak iz avgusta 2014. godine, objavljen malo više od nedjelju dana nakon što su četvorica dobrovoljaca iz Francuske, koji su označeni kao osnivači grupe Unite kontinental – Viktor, Nikola, Gijom i Mikael – došli da se bore na strani Rusije u Ukrajini.

U članku se navodi kako je organizacija Unite kontinental osnovana u januaru 2014. godine u Beogradu, nakon što je stupila u kontakt sa političkom pratijom Vojislava Šešelja, Srpskom radikalnom strankom, i jednom nacionalističkom grupom pod imenom „Zavetnici“.

„U Beogradu, glavnom gradu Srbije, njihovi putevi su se ukrstili. Tamo su i osnovali, u januaru, svoju organizaciju, Unite kontinental.“

Upravo su sa njegovom (Vojislav Šešelj) političkom partijom, Srpskom radikalnom strankom, i još jednom drugom nacionalističkom grupom, Zavetnici, „kontinentalci“  stupili u kontakt u Beogradu.

Da bismo se uvjerili u vjerodostojnost ovog članka, malo smo se pozabavili njegovom autorkom Elen Despić-Popović (na francuskom Hélène Despic-Popovic). Kao novinarka, ona je za portal Libération bila specijalni izaslanik u Donjecku. Despić-Popovic inače je specijalistkinja za region Balkana, bivšeg SSSR-a i istočne Evrope. Objavila je knjigu pod naslovom „Chroniques d’un génocide: les carnets de général Mladic“ i piše za portal Nouvel Est – Voyage, Balkans, Caucase.

Kada je riječ o grupi Zavetnici, ona ne samo da je vrlo politički aktivna u Srbiji od samog osnivanja 2012. godine i da se medijski eksponira, već je opštepoznato da djeluje i na teritoriji Crne Gore, Republike Srpske, jednom riječju čitave srpske dijaspore.

Potvrdu njihove povezanosti sa organizacijom Unite kontinental našli smo upravo na Fejsbuk stranici ove organizacije. Na slici ispod vidi se kako Unite kontinental takoreći „poziva“ građane na skup koji organizuju „Zavetnici“, pod nazivom „Srbi i Rusi zajedno kroz vekove“.

Pored ovoga, zanimljiva je i vijest koju su mediji nedavno prenijeli, a odnosi se na to da su Zavetnici najavili da žele da formiraju političku partiju. 

Dalja istraga o organizaciji Unite kontinental uputila nas je na članak iz juna 2018. godine na portalu Radija Slobodna Evropa, u kome se takođe pominje osnivanje ove organizacije u Beogradu i navodi se niz ljudi iz Srbije koju su bili njeni članovi, a koji su 2018. godine osuđeni pred Višim sudom u Beogradu.

Naime, u dokumentu koji je Generalno tužilaštvo Ukrajine dostavilo Radiju Slobodna Evropa, na osnovu upita o srpskim borcima u Ukrajini, navodi se između ostalog da je organizacija Unite kontinental osnovana u ljeto 2014. godine i da se među 54 istraživana lica nalazi i šestoro Srba, svi kao članovi te organizacije.

Riječ je o Radomiru Počuči, Zoranu Kljajiću, Stevanu Miloševiću, Stefanu Ćelavom, Ivanu Mačkiću i Bratislavu Živkoviću. Svi oni označeni su na ukrajinskom sajtu „Morotvorec“ –  sajt napravljen pri Centru za istraživanje zločina protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine kao plaćenici na ukrajinskom ratištu.

Još 2014. godine, Srbija je usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika za učešće državljana Srbije na stranim ratištima, da bi u februaru 2018. godine, u postupku koji se vodio protiv 45 lica, Viši sud u Beogradu donio 28 osuđujućih presuda protiv državljana Srbije zbog učešća u ratu u Ukrajini 2014. godine.

Od nama interesantnih lica sa gore pomenute liste, došli smo do saznanja da je Radomir Počuča 2016. godine osuđen pred Višim sudom u Beogradu i da mu je uz nagodbu sa tužilaštvom određena kazna od godinu i po dana zatvora, uslovno na četiri godine.

Drugi koji je interesantan jeste Stevan Milošević, iz čijeg intervjua za portal Radio Slobodna Evropa iz oktobra 2018. godine, dobijamo sljedeću informaciju.

U intervjuu, Milošević ne navodi kako je tačno stigao u Ukrajinu, ali pominje kako se povezao preko Fejsbuk stranice sa jednom organizacijom u Donbasu koja mu je organizovala put u Rusiju. Jedan momak iz Francuske, Nikola, istovremeno i komandir njihove grupe, omogućio je njemu i još nekolicini avionske karte Beograd-Moskva.

Podsjećamo, organizaciju Unite kontinental osnovali su Viktor Lenta i Nikola Perović, koji je rođen u Francuskoj od oca Crnogorca i majke Srpkinje, i koji ima i srpsko i francusko državljanstvo.

Prateći dalje nastavak priče o Unite kontinental došli smo do blogera Kristofera Odena (Christopher Othen) koji je mnogo pisao o ovoj organizaciji ali i o srpskim borcima u Donbasu.

Na njegovom blogu, otkrili smo da je, ubrzo nakon njihovog dolaska u Novorusiju, došlo do sukoba između Lente i Perovića oko vođstva, prouzrokovavši veliki broj nemira unutar organizacije. Nakon ovih dešavanja, vlasti u Novorusiji raspustile su grupu i tako ona prestaje sa aktivnostima. Iako se nekoliko njenih članova vratilo u svoje zemlje, jedan broj njih ostao je u Ukrajini.

Najzad, 2018. godine nailazimo na dalje aktivnosti na Fejsbuk stranici Unite kontinentala gdje se pojavljuje novo lice, Darko Pavlović, koji prema navodima stranice treba da preuzme vođstvo krajem godine.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Kako smo istraživali gdje je mjesto formiranja organizacije Unite kontinental, naišli smo na saopštenje komandanta organizacije, Nikole Perovića, upućeno portalu Srbin.info, koje nas je odvelo u drugom pravcu, ipak povezanom sa cijelom pričom.

Prema njegovom saopštenju, jedan od članova organizacije Unite kontinental, a koga smo pominjali na početku ovog članka, Ivan Mačkić, došao je na ideju da osnuje posebnu jedinicu, Srpsko-husarski puk, koja bi objedinila Srbe i Francuze. U cijelu priču bio je uključen i Počuča, takođe bivši član organizacije Unite kontinental. Kako su se stvari kasnije odvijale u drugom smjeru za Nikolu Perovića i njegovu organizaciju, Nikola se povukao iz te priče i tu se naš trag završava, kada je Perovićevo saopštenje u pitanju.

Detaljnije o ovom puku saznajemo iz videa sa Jutjuba, objavljenog u septembru 2017. godine, u kome Dejan Berić, jedan od srpskih dobrovoljaca u Novorusiji, ispituje Radomira Počuču i Vladu Stanića o navodnom pokušaju likvidacije njega lično i kapetana Srpsko-husarskog puka, Dragana Srdića poznatijeg kao Dragon.

Počuča ovdje naglašava kako je napustio organizaciju Unite Kontinental i kako je tokom boravka u Moskvi stupio u kontakt sa Ivanom Mačkićem, sa kojim počinje da razvija ideju o formiranju ovog puka. Stupanjem u kontakt sa mitropolitom Sergejom, čitava priča dobija ozbiljniji karakter i Srpsko-sergejevsko-husarski puka je oformljen.  

U početku, puk je formiran u okviru jedinice „Oplot“, a postojala je ideja za osamostaljenjem  kada se puk malo razvije. U vrijeme kada je puk bio aktivan, pozivanje na borbu u Ukrajini vršilo se putem video snimaka na Jutjubu. Šta se dalje dešavalo sa ovim pukom, nije poznato.