Medijski spin o neredima za Božić

Uoči obilježavanja Badnjeg dana i Božića objavljeni su brojni tekstovi koji su predviđali nerede i haos u Crnoj Gori, za koje bi navodno bile zadužene pristalice Mila Đukanovića. Tako su crnogorski i srpski portali IN4S, Vidovdan i Nacionalist već 3. januara počeli plasirati narative da Đukanovićeve pristalice pozivaju na ustanak za vrijeme Božića. U njima se navodi da je čin predsjednika Đukanovića da ne potpiše zakone koje mu je Skupština dostavila ohrabrio njegove pristalice skrivene u kojekakvim opskurnim organizacijama komitsko – zelenaške ideološke provinijencije da otpočnu sa manifestacijom radikalizma. Naslovi TERORIZAM u najavi za Božić: Pristalice Mila Đukanovića upućuju direktan poziv na USTANAK! i ĐE SI ZA BOŽIĆ? Pristalice Mila Đukanovića upućuju direktan poziv na ustanak! (video) dodatno pojačavaju već dovoljno zapaljive narative koji izazivaju podjele u društvu. Ti portali kao dokaze postavljaju slike i snimak bez naznake ko i gdje ih je objavio.

Tekstovi sa tri pomenuta portala do trenutka pisanja teksta sakupili su 538 interakcija na Fejsbuku, s tim da je samo članak objavljen na portalu In4s imao je 517 interakcija. Stranice i grupe koje su dijelile objave portala na Fejsbuku su: Još majke rađaju Obiliće, Nikšić Ponosni Srpski grad, Dogodine na Lovćenu, Naša Srpska, Glas naroda u Republici Srpskoj, Srpska Crna Gora, Crna Gora – Srpska Sparta, Revolucija, jedina solucija, Ne u NATO, Novi Gvozdeni Puk, Putin. Ove prosrpske stranice i grupe dijelile su članke portala IN4S i Nacionalist.  

Portali širili govor mržnje

Slični narativi plasirani su i putem beogradskih tabloida. Tako Objektiv piše o pozivu na ustanak na Božić, koji građanima Crne Gore preko društvenih mreža upućuju pristalice DPS. Tekst je objavljen uz senzacionalistički naslov Spreman na KRVOPROLIĆE! Đukanović poziva pristaše na ustanak za Božić, evo kako glasi poziv građanima. Članak je na Fejsbuku sakupio 108 interakcija. U istom tonu pišu i portali Alo i Espreso, kao i Jutjub kanali Udarne vesti i Srbija online.

Portal Alo u tekstu pod naslovom Milo skovao pakleni plan da vrati DPS na vlast piše da je, prema riječima neimenovanog izvora iz Crne Gore, plan Mila Đukanovića velika kriza, haos i sukobi na ulicama, pa vanredni izbori, prije nego mu se stranka skroz ne raspadne. Dalje navode da je lider DPS i predsjednik Crne Gore počeo sa realizacijom tog plana kada je vratio Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim se direktno udara na Srpsku pravoslavnu crkvu. Tekst je dopunjen pisanjem portala IN4S o navodnom javnom pozivu građanima na ustanak.

Špekulacije o makedonskom scenariju

Istoričar Aleksandar Raković je u intervjuu za portal Srbin.info iznio tvdnju da je u Crnoj Gori moguć makedonski scenario, odnosno, da bi uskoro mogao uslijediti opoziv predsjednika Đukanovića nakon njegovog odbijanja da potpiše izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Narativ o makedonskom scenariju koji je Raković plasirao imao je snažan odjek kako u domaćim, tako i u medijima iz Srbije. Tu objavu su prenijeli IN4S, Borba, Novosti, Republika, Pravda, Srbija danas i Nacionalist.

Dominantan broj interakcija prikupili su članci sa portala IN4S (127) i Borba (50). Kada je riječ o portalima iz Srbije izdvaja se portal Nacionalist sa 10 interakcija, a zapažene su i stranice Нови Гвоздени Пук i Путин, koje su podijelile taj sadržaj.

Uprkos tendencioznom izvještavanju kako portala iz Srbije, tako i prosrpskih portala iz Crne Gore, najaveljeni neredi u vidu Božićnog ustanka se nisu dogodili. Zbog složene epidemiološke situacije, Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori nije organizovala masovna okupljanja za Badnji dan ni u jednom gradu, apelujući na vjernike da Badnje veče dočekaju kod kuće. Tako, tradicionalno nalaganje badnjaka su ove godine u manjem broju obavili pripadnici SPC ispred Cetinjskog manastira, kao i u nešto većem broju pripadnici Crnogorske pravoslavne crkve ispred Dvorca Petrovića na Cetinju, bez incidenata.