Mediji požurili da objave vijest o kontramitingu

Od februara se u Crnoj Gori organizuju mirni građanski protesti organizovani prvenstveno kao reakcija na skandal koji su prouzrokovale aktivnosti biznismena Duška Kneževića, kojega crnogorske vlasti potražuju zbog utaje poreza i pranja novca. Knežević je u seriji objava na društvenim mrežama i gostovanjima u medijima za saučesništvo optužio najviše crnogorske zvaničnike. Šetnjom i manifestacijama po glavnom gradu, protestanti izražavaju nezadovoljstvo vladajućom partijom i političkom situacijom u državi, zahtjevajući smjenu iste.

Krajem februara, na portalima in4s.net i borba.me objavljena je vijest o organizovanju kontramitinga pod nazivom „Crna Gora iznad svega“, kao vrsta odgovora vladajućih struktura na aktuelna dešavanja u državi.

Vjetar u leđa ovakvim pisanjima bila je objava na Fejsbuk stranici 100p Ponovnoj Izdaji Crne Gore“, na kojoj je najavljen ovaj događaj na sledeći način: „Veliki antifašistički i patriotski protest pod nazivom ‘Crna Gora iznad svega’ biće održan na Trgu nezavisnosti u Podgorici u nedjelju 24.marta 2019. godine sa početkom u podne“.

Obrisana Facebook stranica

Pomenuta stranica, putem koje su pozivani građani na ovaj skup, nastala je svega par sedmica prije ove objave, dok danas više i ne postoji, odnosno obrisana je.

Iz FOS Media su reagovali na pisanja ovih portala, tako što su navodnu informaciju provjerili kod nadležnih organa, to jeste kod Uprave policije Podgorice.

Prema njihovim navodima, kontramiting nije bio prijavljen Centru za Bezbjednost Podgorice što je i potvrdila Tamara Popović, portparolka Uprave policije, riječima: „Do ovog momenta nijedan skup sa datumom održavanja 24. mart 2019. godine nije prijavljen Centru bezbjednosti Podgorica“.

Bitno je napomenuti da, prema Zakonu o javnim okupljanjima, zakonski okvir  za prijavu organizovanja skupa jeste najkasnije pet dana prije dana njegovog održavanja i to organu uprave nadležnom za policijske poslove.

Uprkos činjenici da kontramiting nije bio prijavljen, veliki broj medija je pisao na ovu temu na različite načine i konotacije.

Kako je navodni kontramiting bio zakazan za 24. mart – 20 godina od NATO intervencije u SR Jugoslaviji – brojni mediji su ovu vijest tumačili kao provokaciju vladajuće partije.

Jedni su dalje prenosili kako kontramiting predstavlja vid podrške koju uživa predsjednik Milo Đukanović kod građana i da je istovremeno odgovor na  građanske proteste „Odupri se – 97000“, čiji su organizatori navodni zagovarači „Velike Srbije“, dok su drugi povezivali naziv ovog skupa „Crna Gora iznad svega“ sa Hitlerovim nacističkim sloganom „Deutschland über alles“, što znači ,,Njemačka iznad svega“.

Tako je vijest o kontramitingu kružila crnogorskim i srpskim medijskim prostorom sve do Dana D, odnosno 24. marta. Uprkos činjenici da kontramitinga nije ni bilo, nijedan od ovih gorepomenutih medija se nije ispravio zbog prenošenja neprovjerenih informacija.

Sve ovo nam pokazuje kako su mediji, zavedeni senzacijonalnom informacijom u jeku građanskih protesta u Crnoj Gori, „požurili“ da objave priču oslanjajući se na objavu na Fejsbuk stranici, koju je bilo ko mogao da napravi i povežu je sa uvijek aktuelnom temom NATO intervencije. Ostaje činjenica da niko od njih, izuzev portala fosmedia.me, nije kontaktirao nadležne organe da provjeri da li je događaj zaista zakazan.