Lažno istraživanje, obmanjive vijesti i blokiranje Trampovog naloga

Petkom popodne je nova kratka forma Digitalnog forenzičkog centra, kojom želimo da svakog petka podijelimo značajne i zanimljive vijesti i dešavanja koja su obilježila sedmicu za nama. Ovonedjeljni pregled započinjemo sa najznačajnijim vijestima i dešavanjima iz našeg Centra i iz Crne Gore.

Objavili smo prvo ovogodišnje izdanje DFC magazina, koje donosi retrospektivu uticaja dezinformacija, narativa i teorija zavjere na politička dešavanja u Crnoj Gori tokom 2020. godine. Nedavno su nezavisni eksperti za potrebe Evropskog parlamenta analizirali informaciono okruženje u šest država Zapadnog Balkana. DFC se bavio iznesenim konstatacijama o Crnoj Gori, budući da studija obiluje šturim informacijama, jednostranim zaključcima i netačnim podacima. Osim toga, u magazinu smo predstavili najznačajnije poruke učesnika na panelu o dezinformacijama na desetom 2BS Forumu, kao i novi podkast DFC-a Pod lupom, u kojem je profesorica Božena Jelušić dala svoje viđenje stanja medijske pismenosti u Crnoj Gori.

Takođe, izašla je nova epizoda podkasta Pod lupom, u kojoj smo razgovarali sa Stefanom Janjićem, urednikom portala Fake News Tragač. Teme ove epizode bile su stanje u medijima u Srbiji, kao i negativan uticaj dezinformacija i lažnih vijesti plasiranih tokom pandemije COVID-19.

Kao i uvijek, DFC je motrio na lažne vijest i dezinformacije na društvenim mrežama i medijima u Crnoj Gori i regionu. Početkom sedmice na društveni mrežama pojavilo se jedno lažno istraživanje javnog mnjenja o podršci partijama i koalicijama u Nikšiću. Kako se lokalni izbori budu približavali u tom gradu, sigurni smo da će ovakav i sličan materijal biti češće plasiran. Slična lažna istraživanja su se pojavljivala i u periodu prije parlamentarnih izbora u avgustu prošle godine.

Skrinšot lažnog istraživanja javnog mnjenja sprovedenog u Nikšiću

Osim tog lažnog istraživanja, mediji iz Srbije, a i nekoliko njih iz Crne Gore, su plasirali lažnu vijest da se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nalazi u bolnici Kodra usljed pogoršanog zdravstvenog stanja, te da se zbog toga partijski kongres DPS, zakazan za 23. januar, odlaže. DFC je promptno reagovao i obavijestio javnost da se radi o lažnoj vijesti.

Neki od naslova sa portala o otkazivaju DPS kogresa

A sada se selimo u Ameriku. Upad pristalica Donalda Trampa u Kapitol polako dobija svoj epilog. Donald Tramp je po drugi put u svom mandatu opozvan, a veliki broj njegovih pristlica, koji su nasilno upali u američki Kongres, je uhapšen. Takođe, društvene mreže Fejsbuk, Tviter i Jutjub su blokirale njegove naloge. Osim toga, ove sedmice Tviter je trajno suspendovao 70.000 naloga povezanih sa pokretom QAnon, koji ujedno podržava Trampa, kako bi spriječio da se ta društvena mreža koristi u nasilne svrhe. Ti nalozi su u velikoj mjeri dijelili opasan sadržaj vezan za teorije zavjere.

Takođe, društvena mreža Parle (Parler), koja je popularna među konzervativnim krugovima u Americi, isključena je, pošto je Amazon prestao da joj pruža uslugu veb hostinga. Amazon je prethodno upozorio kompaniju da će izgubiti pristup svojim serverima zbog propusta u politici prema nasilnim sadržajima.

Želimo ti ugodan vikend!