Lažno istraživanje javnog mnjenja na društvenim mrežama

Na društvenim mrežama juče se pojavilo novo lažno istraživanje javnog mnjenja. U objavi se navodi da je agencija IPSOS sprovela istraživanje za potrebe jedne partije u avgustu.

Iz agencije IPSOS za DFC su kazali da nije riječ o njihovom istraživanju, podsećajući da to nije prvi put da se ime njihove agencije zloupotrebljava.

“U posljednje vrijeme se pojavljuju lažni podaci iztraživanja pripisanih Ipsosu u kojima se pozivaju na navodno istraživanje naše agencije u koje su imali uvid. Imajući u vidu da podaci navedeni u ovim člancima ne odgovaraju podacima nijednog istraživanja Ipsosa, iako je korišćen naš logo, trebalo bi objaviti demanti informacija”, kazao je izvršni direktor Ipsosa za Crnu Goru, Vladimir Raičević.

Lažno istraživanje od 23. avgusta na društvenim mrežama

On je apelovao na sve medije da provjere verodostojnost i tačnost podataka prije nego ih objave, ili da objave takve podatke navodeći kao izvor onoga od koga su ih dobili, bez zloupotrebe imena Ipsos.

“Osim toga, Ipsos kada objavljuje podatke istraživanja po pravilu objavljuje uz interpretaciju nekoga od ovlašćenih istraživača Ipsosa ili ih objavljuje na svom sajtu”, poručuje Raičević.

Ovo nije prvi put da se na društvenim mrežama pojavljuju lažne vijesti koje predviđaju rezultat izbora. Prethodne sedmice na društvenim mrežama pojavilo se i lažno istraživanje za lokalne izbore u Budvi, čiji je navodni autor bio Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM). Iz te organizacije su saopštili da to nije njihovo istraživanje kao i da uvijek njihove sondaže javnog mnjenja objavljuju javno.