Lažne vijesti i izbori: Od nereda na ulicama do gašenja interneta

Izborni dan u Crnoj Gori obilježile su brojne lažne vijesti i dezinformacije, kako u medijima, tako i na društvenim mrežama. Sve prognoze koje su objavljene nijesu se na kraju ostvarile – od nemira na ulicama u slučaju poraza vlasti, do gašenja interneta u popodnevnim časovima.

Kada je riječ o medijima, apsolutni “šampion” u lažnim objavama bio je beogradski Glas javnosti. Tako smo mogli čitati o planiranim neredima i prebijanju naroda, za koje bi se krivila opozicija. Dodatno, moglo se pročitati da su crnogorske vlasti bile spremne da kamionima gaze narod. U tekstu  Skandalozno! Crnogorske vlasti se spremaju kamionima da gaze narod!, navode da je vlast izdala naređenje vatrogasnoj službi u Podgorici da svoje vatrogasne kamione opremi za razbijanje demonstracija, između ostalog i na taj način što će se na prednji dio vozila montirati posebno izrađene metalne konstrukcije, koje omogućavaju da se vozila efikasno zalijeću u masu.

Nakon toga uslijedila je i tvrdnja da vlast planira da suzavcima i vodenim topovima razbije narod na manje grupe, nakon čega na scenu stupa rezervni sastav i kriminalci obučeni u policijske uniforme koje predvodi Veselin Veljović, sa zadatkom da prebijaju okupljene.

Ovakva pisanja nastavljaju i drugi portali, koji se pozivaju na neimenovane izvore iz Demokratske partije socijalista i tvrde da je vlast formirala „udarnu grupu“ koju čine okoreli kriminalci i pojedinci prethodno amnestirani od strane države, koji će biti raspodijeljeni na dvije lokacije.

Srbija danas nastavlja u tom stilu, navodeći da prema njihovim dobro obavještenim izvorima iz Crne Gore,  DPS planira da izazove ozbiljne incidente širom Crne Gore, čak i životno ugrozi pripadnike policije prije zatvaranja birališta, a kako bi inscenirali da to zapravo radi opozicija. Osim tog, pozivajući se na izjavu advokata Gorana Petronijevića, navode da Milo Đukanović ima spremna helikoptere na tri lokacije koji bi trebali da ga prebace u Albaniju ukoliko pretrpi izborni poraz

Dalje, portal Alo u tekstu „OČAJNIČKI POTEZ DPS! Procurele informacije iz tajne službe! Milova policija se sprema za akciju oko srpskih manastira!“ tvrdi da će pripadnici crnogorskih bezbjednosnih struktura  tokom večeri 29. avgusta, dan pred održavanje izbora, na pogodnim lokacijama u blizini pojedinih manastira i drugih objekata Srpske pravoslavne crkve, sakriti određene količine oružja. Njihov plan je, kako su najavili u tekstu, da potom, navodnim operativnim angažovanjem, na dan izbora “pronađu” to oružje, te optuže zvaničnike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori za navodno planiranje oružane pobune i “nasilno rušenje vlasti”, a kako bi na taj način pokušali da izvrše uticaj na ishod izbor.

Osim portala, i pojedini aktivisti poput Vladislava Dajkovića širili su dezinformacije. Naime, on je na njegovom Fesjbuk profilu objavio poruku u kojoj je pisalo da će nakon proglašenja pobjede od strane opozicije, DPS poslati svoje grupe koje će plaiti zastave Crne Gore, NATO i EU, praviti nerede, s ciljem pokazivanja da opozicija želi poništiti državnost Crne Gore. Dajkovićevu objavu prenijeli su brojni portali poput IN4s, Novosti, Srbija danas.

Uporedno sa vijestima na temu nereda, plasirale su se i one o namjernom prekidanju glasanja, zbog velike izlaznosti koja ne odgovara vladajućoj partiji. Tako je IN4S tvrdio da će doći do prekidanja glasanja na pojedinim biračkim mjestima zbog nepoštovanja zdravstvenih mjera NKT-a, a sve u cilju da se onemogući pobjeda opozicije.

Portal Glas Javnosti objavio je da se oko 18h planira gašenje internet komunikacije u Crnoj Gori i obaranje opozicionih portala poput IN4S i Borbe, što se nije dogodilo.

Lažne vijesti kružile i društvenim mrežama

Aktivan u širenju dezinformacija bio je i portal Sputnjik Srbija, koji je objavio da su kapetan i deset pripadnika Vojske Crne Gore poslati na ispomoć u blizini Rožaja, demonstrativno predali oružje i otišli u Nikšić na glasanje. Oni su, kako se navodi u tekstu, željeli da glasaju pismom i zatražili da jedan od njih bude u komisiji koja nosi pisma. Pošto im to nije dozvoljeno odlučili su da idu na glasanje u Nikšič na biračka mjesta. Ta lažna vijest je brzo demantovana iz Ministarstva odbrane. Iz tog resora su naveli da je vojnicima još juče ujutro omogućeo da ostvare njihovo biračko pravo u Nikšiću. Njima je organizovan prevoz do mjesta glasanja, nakon čega su se uputili nazad na radno mjesto, naveli su iz Ministarstva.

Dezinformacije na portalima CDM i Analitika

S druge strane, CDM i Portal Analitika objavili su juče vijest Rajnke: Divim se ljudima koji su doputovali u Crnu Goru, rizikijući svoje zdravlje, da bi glasali. U tekstu se navodi da je ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke razgovarala sa predstavnicima ENEMO posmatračke misije. “Zadivljena sam činjenicom da ste bili voljni da se ukrcate u avion u ovom istorijskom trenutku i da, zapravo, rizikujete svoje zdravlje kako biste došli i bili svjedoci nečega u šta iskreno i duboko vjerujete. Vi dijelite moje uvjerenje u važnost ove misije”, navela je Rajnke. Dakle,  ambasadorka je iskazala divljenje članovima misije koji su, uprkos pandemiji stigli u Crnu Goru, a nije pominjala glasače iz inostranstva kako se to aludira u naslovu iako se u tekstu takva konstrukcija ne pominje. Nekoliko sati nakon objave CDM je ispravio naslov objavljujući novi: Divim se onima koji su bili voljni da rizikuju svoje zdravlje da dođu i svjedoče nečemu u šta iskreno vjeruju, dok Analitika to nije učinila.

Svi primjeri lažnih vijesti koje svakodnevno registrujemo pokazuju koliko je neophodna edukacija građana i jačanje medijske pismenosti u svim zemljama regiona.

Lažne vijesti se šest puta brže šire od tačnih informacija na društvenim mrežama, što samo govori o tome koliko je teška borba protiv tog fenomena. Jedini mogući put je zajednička borba medija, nadležnih institucija i organizacija koje se bave borbom protiv lažnih vijesti.