Kokain u službi medija

Portal Borba objavio je 9. jula vijest da je preko 100 kilograma kokaina zaplijenjeno na brodu u čileanskom gradu Vinja del Mar, te da se na njemu nalazilo pet pomoraca crnogorskog porijekla.

Mnogi srpski i crnogorski portali: IN4S, RTS, B92, Blic, FOS Media, Mondo, Portal Analitika su bez utemeljenih tvrdnji prenijeli vijest da je preko 100 kilograma kokaina zaplijenjeno na brodu u čileanskom gradu Vinja del Mar, te da se na njemu nalazilo pet pomoraca crnogorskog porijekla koji se sa tim događajem dovode u vezu. Navodi se i da su svi stavljeni pod istragu i zadržani u kućnom pritvoru.

Svi portali koji su prenijeli sporni članak, povezali su ga sa nedavnom zaplijenom 18 tona kokaina u Filadelfiji, kada je uhapšen i osumnjičen dio posade porijeklom iz Crne Gore. Jedan od njih, portal Alo, je otišao još dalje, navodeći da su pronađeni dokazi koji govore o crnogorskim planovima za osvajanje SAD, pa se samo na osnovu tog navoda usuđujemo reći da glupost i laž zaista ne poznaju granice, te da je profesionalizam ustuknuo pred diletantizmom.

S druge strane, činjenica je da nijedan kredibilan međunarodni medijski, ni čileanski, izvor nije objavio vijest o pomenutom događaju. Jedina informacija vezana za šverc kokaina u Vinji del Mar objavljena je na portalu Soychile, 27. marta 2019. godine. Navedeno je da su četiri osobe, (tri muškarca i jedna žena) zadržani u pritvoru jer je kod njih pronađeno 195 doza kokainske paste. Vrijednost zaplijenjene droge procijenjena je na više od 2 miliona dolara.

Ključno pitanje je zašto vijest objavljenu na portalu Borba (a koju su prenijeli i neki domaći portali) nije propratio nijedan crnogorski medij sa nacionalnom frekvencijom, kao što su prethodno prenijeli informaciju o hapšenju dijela posade crnogorskog porijekla prilikom zaplijene u Filadelfiji? Logika profesionalne odgovornosti nas navodi na zaključak da je to zato što se opisani događaj nije desio!

Evidentno je da su neutemeljeno povezivanje različitih događaja i objavljivanje neargumentovanih sadržaja putem medija sve učestalije metode u funkciji podsticanja političke nestabilnosti. Tendenciozno predstavljanje crnogorskog naroda u negativnom kontekstu i potpirivanje već postojećih međunacionalnih napetosti posljedica su, između ostalog, takvog medijskog okvira.

Poslanička podrška lažnim vijestima

Dodatno je informaciju portala Borba podgrijao poslanik Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, komentarom na Tviteru – Firma Đukanovica ne staje. Nema odmora dok traje obnova. Vođeni devizom, cilj opravdava sredstvo, politički blokovi se na razne načine koriste plasiranjem dezinformacija, čime one postaju opasno oružje.