Ivan Kontić, ni kriv, ni dužan, postao meta medija i javnosti

Uznemirujući video-snimak iz Novog Sada, na kome se vidi kako mladić brutalno tuče drugog muškarca a zatim mu dok leži u besvjesnom stanju na zemlji lomi ruke, pojavio se na društvenim mrežama 11. septembra. Identifikovani počinilac, Ivan Kontić iz Crne Gore, za kojim srpska policija intenzivno traga, glavna je tema srpskih medija od trenutka kada je objavljena potraga za njim. Međutim, fotografija drugog Ivana Kontića, koji se ni kriv ni dužan našao na udaru javnosti, preplavila je medije.

Veliki broj domaćih i regionalnih portala izvještavao je o tom gnusnom događaju, koristeći se fotografijom nedužne osobe preuzete sa ličnog Fejsbuk profila, gdje se Kontić slikao sa crnogorskom zastavom i šeširom sa grbom Crne Gore. Osim što su mu narušili ugled, mediji su, ne provjeravajući informacije, nevinoj osobi iscrtali metu jer se našao na udaru brojnih prijetnji i uvreda.

Uslijedili su tekstovi sa naslovima poput: Ivan koji je pretukao mladića u NS, slikao se sa zastavom CG (Nova S), POZIRAO SA CRNOGORSKOM ZASTAVOM: Nasilnik iz Nikšića brutalno pretukao Novosađanina (Nedjeljnik Afera), ‘BATINAŠ’ iz Novog Sada je zapravo ‘CRNOGORSKI PATRIOTA’: Ivan Kontić izuzetno voli crnogorsku zastavu! (FOTO) (Glas javnosti), MOŽE MU SE Milogorac iz Nikšića bije po Novom Sadu i ponosi se zastavom Montenegra (Srbin info).

Medijski diletantizam

Analizom fotografija se jasno može zaključiti da nedužna osoba uopšte ne liči na Ivana Kontića koji je pretukao mladića, a čiju je fotografiju objavila srpska policija. Ipak to nije spriječilo brojne medije da na krajnje neprofesionalan način izvijeste o tom nemilom događaju.

Kontić, koji je zaposlen u firmi Erlang u Plužinama, kaže za portal Onogošt da je bio zatečen kada su na Fejsbuku počele da mu stižu prijeteće poruke zbog čega je morao da ugasi profil. Dodaje da je bio zaprepašten kada je vidio svoju sliku na portalima, a posebno zbog optužbi da je upravo on taj koga novosadska policija traži.Prijaviću sve policiji, tužiću sve te medije, vidio sam i da ima medija iz Crne Gore koji su objavili da sam ja taj napadač. Sačuvao sam slike svake objave. Ja nemam nikakve veze sa tim optužbama, u stvari, ja u svom životu nikad nisam ni bio u Srbiji, zaključuje Kontić