Interpretacije medija iz Srbije o formiranju nove crnogorske Vlade

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se glasati o izboru predsjednika i članova 42. Vlade počela je juče, 2. decembra, a diskusije su obojene uglavnom kritičkim tonovima i vlasti i  opozicije.

Karakteristično za pisanje medija iz Srbije je njihovo fokusiranje na prisustvo predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića toj sjednici, koje je propraćeno senzacionalističkim naslovima: ŠOK U PODGORICI Krivokapić čita ekspoze, Milo zinuo u prvom redu!; RASPRAVA SA MILOVCIMA: Evo šta su poslanici DPS-a dobacivali Krivokapiću; “NIJE NAŠA VLADA” Haos u Podgorici, Milo Zdravku doveo žene pod prozor, deru se na sav glas! (VIDEO). Uz to, portal Pravda navodi da vlada opšte rasulo, jer je Crna Gora još uvijek bez Vlade.

Inače, prethodno je sjednica bila zakazana za 24. novembar, ali je zbog sumnji da nova vlast namjerava da bira novu Vladu na godišnjicu ukidanja državne samostalnosti Crne Gore –odgođena. Portali iz Srbije su razlog za odlaganje Skupštine predstavili senzacionalističkim naslovima: MILO NAŠAO RUPU U KALENDARU, DPS ima način da ostane na vlasti (Alo), KOMITE I MILO ODREĐUJU DATUM: Zbog pritiska crnogorskih nacionalista izbor nove vlade odložen za 2. decembar (Novosti).

I odluka Ministarstva spoljnih poslova da proglasi ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića za personu non grata iznjedrila je novi narativ. Portal Nacionalist je prenio izjavu Vladislava Jovanovića, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije, da je protjerivanje ambasadora Božovića težnja odlazećeg režima da zakomplikuje situaciju novoj vlasti kako bi stvorila osnove za svoj mogući povratak.

Kritike na račun mandatara

Za razliku od predizbornih izvještavanja u kojima su mediji iz Srbije veličali nosioca liste Za budućnost Crne Gore Zdravka Krivokapića, retorika je nakon izbora promijenjena i on se našao na udaru brojnih portala. Tako tabloid Informer piše da tehnička Vlada Mila Đukanovića nastavlja da hapsi sveštenike Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, ističući da je mandatar Zdravko Krivokapić prvobitno podržao hapšenje, dok se lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović nije oglasio po tom pitanju. Informer taj postupak predstavlja kao strahovit pritisak na Srbe koji ne jenjava, kao i progon SPC. Kritiku Krivokapiću uputio je i portal Srbija danas navodeći da mandatar ima dvostruke aršine jer je osudio prijetnje upućene Abazoviću, a nije reagovao kada je pripremano ubistvo Milana Kneževića, jednog od lidera DF-a.

Portal Republika plasirao je narativ da je biznismen Miodrag Daka Davidović odlučio da osnuje novu partiju kako bi mandataru Zdravku Krivokapiću obezbijedio partijsku zaleđinu i infrastrukturu za buduće izborne izazove. Potez je protumačen kao zakulisne radnje budućeg premijera i biznismena u Crnoj Gori. Dodaju i da je, prema saznanjima Srpskog telegrafa, cilj marginalizacija Demokratskog fronta, koji je najveći zamajac u borbi protiv režima Mila Đukanovića.

Mandatar se našao na meti srbijanskih medija i zbog pitanja povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova. Portali Novosti i Pravda pisali su da su poruke upućene uoči sahrane mitropolita Amfilohija jasan pokazatelj većinskog stava vjernika o pitanju Kosova, ali i razlika u stavovima o tom pitanju među novom političkom većinom predvođenom mandatarom Krivokapićem. U naslovu oba teksta navedeno je da je pitanje Kosova Amfilohijev test za Krivokapića i da je time otvoreno pitanje povlačenja priznanja lažne države.

Slične poruke uputio je i član glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović. On je apelovao da svi koji su prilikom sahrane mitropolita Amfilohija u Podgorici uzvikivali Ne damo Kosovo odmah natjeraju budućeg premijera Zdravka Krivokapića da povuče priznanje nezavisnosti te države. Đukanović je kritikovao i prvobitne predloge mandatara Zdravka Krivokapića za sastav nove Vlade. Takođe je na svom Tviter nalogu problematizovao ekspertizu Dritana Abazovića, kao i crnogorski jezik kojim govori Nikola Terzić, prvobitno predložen za ministra unutrašnjih poslova. 

https://twitter.com/djuka1979/status/1324390355412914179

Krivokapić je kritikovan i zbog navodnog vođenja antisrpske politike. Portal Objektiv piše da je on zabio nož u leđa Srbima koji su ga doveli na vlast i izbacio ih iz sastava kabineta. U tekstu je istaknuto da je Krivokapić u više navrata okarakterisan kao kadar Mila Đukanovića, te se može postaviti pitanje da li je on njegov trojanski konj.

Kome će Krivokapić i Abazović prvo na poklonjenje?

Značajno zanimanje medija u Srbiji odnosilo se i na pozicioniranje lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića u novoj Vladi. Portal Novosti tvrdio je da Dritan dobija funkciju i da mu je sigurna fotelja, a nakon što je advokat Nikola Terzić povukao kandidaturu za mjesto ministra unutrašnjih poslova, Novosti su se zapitale da li će Abazoviću pripasti MUP. 

Informaciju da će prva zvanična posjeta budućih premijera i zamjenika premijera biti Brisel, koju je saopštio lider URA nakon radnog doručka sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popa, portal Alo je prenio uz senzacionalistički naslov: ZNA SE KOME SE  IDE NA POKLONJENJE Evo gde će Krivokapić i Abazović prvo otići u posetu.

Šta priprema odlazeća vlast?

Pored mandatara Krivokapića, mediji iz Srbije su targetirali i odlazeću vlast, predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovu Demokratsku partiju socijalista (DPS). Ponavlja se narativ o podjelama u Đukanovićevom DPS, te o raspadu te partije uz senzacionalističke naslove: Milu gori pod nogama, DPS na rubu propasti! (Alo), DPS NA RUBU PROPASTI: Teška previranja i podjele u nekada najjačoj partiji Crne Gore (Srbija danas).

Akcentiran je i narativ da režim neće mirno predati vlast i da će probati na sve načine da to spriječi. Portali Informer i Srbija danas prenose izjave analitičara Boška Vukićevića da odlazeća vlast pokušava da osujeti uspostavljanje nove vlasti i to kroz odobravanje značajnih projekata u koje su uključeni njima bliski biznismeni. Vukićevićevo viđenje situacije pratili su naslovi: MILOV REŽIM DOTAKAO DNO! Analitičar otkrio poslednji podmukli plan ODLAZEĆE VLASTI (Srbija danas), MILO DELI NARODNE PARE SVOJIM BIZNISMENIMA, POSLEDNJI PODMUKLI PLAN ODLAZEĆE VLASTI! Krivokapić i ekipa moraju hitno da reaguju, svaki sat je ključan! (Informer).

Analizirajući sadržaje srpskih medija o događajima u Crnoj Gori u postoizbornom periodu DFC uočava da su oni manje više prenosili zvanična saopštenja političara ili institucija, uz kreiranje tendencioznih naslova sa ciljem plasiranja odgovarajućih narativa.