IN4Smisija – negiranje Crne Gore dominantan narativ

Dominantni narativ – negiranje Crne Gore – ispoljen u emisiji IN4Smisija  14. jula na novoosnovanoj Nacionalnoj televiziji IN4S obilovao je spornim izjavama. Osim generalnog stava da je srpski narod širom Zapadnog Balkana ugrožen, gosti emisije – istoričar Saša Adamović i poslanici u budućem sazivu parlamenta Srbije, Vladan Glišić (Srpski patriotski savez – SPAS) i Vladimir Đukanović (Srpska napredna stranka) iznijeli su neutemeljene tvrdnje da vlast u Crnoj Gori sprovodi nacionalni inženjering. Propagirali su i već izvjesno vrijeme prisutnu ideju o stvaranju nacionalne strategije sa ciljem integrisanja i umrežavanja svih Srba sa Balkana.

Za sprovođenje tog plana potrebno je, prema riječima učesnika, iskoristiti trenutno propadanje novog svjetskog poretka i aktuelne globalne politike. Glavna polazišna tačka je jaka Srbija koja bi zahvaljujući svojoj, navodnoj, ekonomskoj dominaciji sprovodila svoj uticaj u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH. Srbija, rečeno je, može da finansira različite projekte poput Nacionalne televizije IN4S. Na taj način će, mišljenje je učesnika, doprinijeti i očuvanju vrijednosti prave stare Crne Gore koje se danas gube. Njihov zaključak je da treba poštovati državni poredak Crne Gore, ali da Srbija treba da se miješa i miješaće se kada god je potrebno da zaštiti srpski narod jer ima sva ljudska i božja prava na to.

Crnogorska nacija će biti derivat srpskog kulturnog prostora

U emisiji je izrečeno više problematičnih stavova po pitanju crnogorskog identiteta, kao i o vlasti u Podgorici. Svakako je najupečatljiviji stav da će Crna Gora uvijek biti srpska, samo je potrebno pustiti da se život normalno razvija. Kako se navodi, to ne znači da crnogorstvo i crnogorska nacija neće postojati. Međutim, prema mišljenju učesnika, crnogorska nacija će u mjeri u kojoj bude postojala biti derivat srpskog kulturnog prostora. Tokom emisije je i crnogorski režim u više navrata kvalifikovan kao neoustaški, a Crna Gora kao Crvena Hrvatska.

Nacionalna televizija IN4S osnovana 28. juna u Beogradu

Podržavanje crkvenog miješanja u državna pitanja sa naglaskom da se sa crkvom treba konsultovati jasno govori o ideološkom pristupu učesnika emisije. S tim u vezi je i pohvala mitropolitu Amfilohiju koji je izjavio da ne možemo istovremeno biti na litijama i glasati DPS.

Ideja o integrisanju srpskog naroda zastupljena je u medijima već neko vrijeme. Tako je nedavno objelodanjen koncept takozvanog Strateškog trougla: Beograd – Banjaluka – Podgorica, odnosno, takozvanog Srpskog svijeta. O tom konceptu je prvobitno pisao portal Sve o Srpskoj  a nakon toga i IN4S. Premisa koncepta je ujedinjenje srpskog naroda u pogledu identitetskih i kulturoloških pitanja kroz tri centra, pri čemu bi se oko svih krupnih pitanja konsultovali i zajednički nastupali kada je to moguće.

Iz svega navedenog proizilazi da je emisija IN4S koncipirana na ideji o Strateškom trouglu, te da oba koncepta imaju izraženu nacionalističku notu.