Hakerskim podvizima nema kraja

U stranim, a ponegdje i u domaćim medijima, se ovih dana piše o hakovanju najvećeg saradnika ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), odakle je ukradeno 7,5 terabajta podataka.

Vijest o upadu u sistem kompanije SyTech, odjeknula je 19. jula na portalu ruskog Bi-Bi-Si-ja, nakon čega su je preuzeli drugi strani mediji. Prema pisanju, grupa hakera pod imenom 0v1ru$ upala je 13. jula u sistem kompanije SyTech, ostavivši na njihovom sajtu Yoba Face[1] – emodžij koji se često koristi u trolovanju.

Skrinšot hakovanog Tviter naloga

Na dan hakovanja, ta grupa je na istoimenom Tviter nalogu (@0v1ruS) objavila nekoliko skrinšotova kojima je prikazala čitav proces hakovanja. Pored toga što su objavili mejl adrese i imena zaposlenih u kompaniji SyTech, hakeri su objelodanili i nekoliko projekata poput Арион, Реляция, Гривна. Nedugo zatim, Tviter nalog je obrisan.   

Prema navodima Bi-Bi-Si-ja, grupa 0v1ru$ je sve podatke dala najvećoj hakerskoj grupi Digitalnoj revoluciji (Digital Revolution), koji su te podatke dalje proslijedili medijima. Čudno je  što Digitalna revolucija tek 18. jula počinje da objavljuje skrinšotove o posjedovanju istih, ako je već poznato da se hakovanje dogodilo 13. jula.

Tako ruski Bi-Bi-Si dolazi u posjed nekoliko projekata komapnije SyTech, među kojima su projekti koji se tiču razotkrivanja korisnika pretraživača Tor (projekat Наутилус-С, čiji je nalogodavac ruski istraživački institut Kvat), struganje[2] društvenih medija poput Fejsbuka, Majspejsa i LinkedIn-a (projekat Наутилус čiji je nalogodavac nepoznat), kao i stvaranje programa koji sakuplja i vizualizuje informacije o tome na koji način je ruski dio globalnog interneta povezan sa mrežom (projekat Надежда čiji je nalogodavac vojna jedinica br. 71330).

Podsjetimo, u aprilu ove godine, poslanici u ruskoj Dumi podržali su Nacrt zakona o suverenom internetu koji omogućuje da u vanrednim situacijama ili u slučaju stranih prijetnji ruski dio interneta (runet) operiše nezavisno od globalnog interneta. Taj Nacrt izmjena i dopuna zakona o komunikacijama, informacijama, infromacionim tehnologijama i informacionoj zaštiti bi trebalo da stupi na snagu u novembru ove godine. Do danas, još uvijek nismo čuli izjave predstavnika FSB-a ili kompanije SyTech o tom hakerskom napadu.


[1] Youth Oriented, Bydlo-Approved Face – emodži sa izrazom lica koje je okrenuto mladima i kojeg podržavaju otpadnici.

[2] Izraz koji se korsti za skidanje sadržaja sa interneta. Ova softverska tehnika se najčešće fokusira na transformisanje nestrukturiranih podataka na mreži (obično u HTML formatu), u strukturisane podatke koji se mogu sačuvati i analizirati u centralnoj bazi podataka ili tabeli.