DFC studija – Uloga Rusije na Balkanu: Slučaj Crne Gore

Cilj studije Uloga Rusije na Balkanu: Slučaj Crne Gore je da crnogorskoj i široj javnosti predoči uticaj Kremlja u Crnoj Gori, kroz primjenu ruske meke moći u periodu od aneksije Krima do jula 2021. godine.

Analizirani su ciljevi, metode, saradnici i efekti ruske meke moći u Crnoj Gori, kao i načini na koji se oni projektuju šire na region. Kroz konkretne primjere je prikazano kako rusko prisustvo šteti ne samo strateškom kursu Crne Gore, već i evroatlantskim integracijama regiona Zapadnog Balkana.

Dobijanjem pozivnice za članstvo u NATO, a posebno nakon promjene vlasti 2020. godine, Crna Gora je postala, zbog spleta okolnosti, plodno tlo za ruske uticaje raznih vrsta, a čini se da se unutar društva ovoj temi ne pridaje dovoljno značaja niti adekvatne pažnje.
Studija je pisana i sa ciljem da se zaključci i preporuke predoče stručnoj javnosti u Crnoj Gori i svijetu, koja se bavi Rusijom na jedan ili drugi način, te da se pomogne u rasvjetljavanju ruskog uticaja u Crnoj Gori.

Rad je koncipiran i obuhvata već pomenuti period i detaljnu analizu ključnih pojmova poput ruske meke moći, koja se umnogome razlikuje od originalnog koncepta američke meke moći Džozefa Naja, djelovanje temeljnih stubova ruskog prisustva poput države Srbije, Ruske i Srpske pravoslavne crkve, medija, ultradesničarskih proruskih partija, političara, raznih organizacija i ruskih obavještajnih službi.

Zaključci i preporuke su izvedeni iz navedenih analiza i mogu se pronaći na kraju studije.

Studiju pronađite na OVOME LINKU  ili klikom na fotografiju ispod: