DFC saopštenje: Lažno predstavljanje na Tviteru

DFC je kasno sinoć na Tviteru otkrio najmanje 50 Tviter naloga koji su, predstavljajući se lažno, narušili ugled više osoba iz svijeta javnog i političkog života u Crnoj Gori.

Radi se o koordinisanom i sinhronizovanom djelovanju ovih naloga, koji su u veoma kratkom roku izmijenili svoja imena i profilne fotografije u imena javnih ličnosti i funkcionera, među kojima su se našli i: Dritan Abazović, Momo Koprivica, Branko Radulović, Marko Milačić, Milo Đukanović, Milivoje Katnić, Petar Komnenić, Draginja Vuksanović Stanković i mnogi drugi. Osim lažnog predstavljanja, ti profili su dijelili i neprimjeren sadržaj. Takođe, pojedini korisnici Tvitera nisu prepoznali da se ne radi o zvaničnim nalozima tih javnih ličnosti, pa su se stoga i upustili u konverzaciju sa njima.

Shodno vremenskom rasponu i brojnosti naloga, te njihovoj međusobnoj interakciji, jasno je da se ne radi o spontanoj, već organizovanoj i sinhronizovanoj akciji. U ovom momentu radi istrage ne možemo iznijeti više detalja ko stoji iza profila i koordinacije i sa kojim ciljem.

Što se tiče Tviter pravila, ona su jasna: lažno predstavljanje krši pravila ove platforme.  Tviter nalozi koji se predstavljaju obmanjujuće kao druga osoba, brend ili organizacija mogu biti trajno suspendovani prema Tviterovoj politici lažnog predstavljanja.

S druge strane, postoje izuzeci, kada nalozi neće biti uklonjeni, odnosno kada ne krše pravila. Ona su:

Korisnik dijeli nečije ime, ali nema drugih sličnosti (što u ovo  primjeru nije bio slučaj. Koristili su su i imena i fotografije javnih ličnosti, te iznosili stavove i ulazili u komunikaciju sa drugim osobama).

Profil jasno navodi da nije povezan sa bilo kojom osobom ili brendom i to na način što:

  • U nazivu naloga (napomena: ovo je odvojeno od korisničkog imena iliti @handle) treba jasno ukazati na to da korisnik nije povezan sa osobom/brendom za koji se predstavlja. Nepovezanost se može naznačiti uključivanjem, na primjer, riječi poput (ali ne ograničavajući se na) parodija, lažni nalog ili obožavalac.
  • U biografiji treba jasno ukazati na to da korisnik nije povezan sa osobom/brendom za koji se predstavlja. Nepovezanost se može naznačiti uključivanjem, na primjer, riječi poput (ali ne ograničavajući se na) parodija, lažni nalog ili obožavalac.

Jedan od najpoznatijih naloga ove vrste je i Parody Boris Johnson sa 145.000 pratioca, koji koristi ime i identičnu fotografiju kao i premijer Velike Britanije, ali je vidno i jasno naznačeno da se radi o šaljivom nalogu, kako to zahtijevaju pravila.

Bilo da se radi o zabavi, kako to dio javnosti shvata, ili o nečem drugom,  postoje razlozi zbog kojih društvene mreže jako ozbiljno shvataju lažno predstavljanje i stoga imaju rigorozne mjere o tom jako delikatnom pitanju.

U svakom slučaju, ono što može biti zabavno jednima, drugima može predstavljati veliki problem, povredu časti i ugleda, te dovesti do neprijatnih situacija.