Dezinformacioni vertigo

Tokom prethodnih dana u crnogorskim medijima, ali i na društvenim mrežama, pojavilo se nekoliko dezinformacija koje su vezane za rat u Ukrajini.

Na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk 3. aprila 2022. godine pojavila se fotomontaža fotografije sa skupa podrške Ukrajini na Cetinju. Na fotografiji sa skupa je na zastavi Ukrajine fotomontažom dodat nacistički simbol. Na taj način određeni pojedinci su imali za cilj dodatnu polarizaciju društva u ionako napetoj društveno-političkoj situaciji, kao i diskreditaciju skupova podrške Ukrajini, koji se svakodnevno održavaju na Cetinju.

A collage showing the fake and the real photo from Cetinje

Nova dezinformacija pojavila se u medijima nedelju veče. Srpski mediji Danas objavio je tekst u kojem se navodi da da je ruski patrijarh Kiril u govoru nakon liturgije, u Glavnom hramu Oružanih snaga Ruske Federacije, kazao da Ukrajina jednom mora biti uništena kao nacistički Rajh.  Ruski partrijarh Kiril nije pozivao na uništenje Ukrajine poput nacističkog Rajha, iako jeste bodrio ruske oružane snage. On je, takođe, izrazio zabrinutost za ljude koji žive na ratnom području. Da partrijarh Kiril tada nije ni spomenuo nacistički Rajh može se čuti na snimku cijele liturgije. Patrijrh je pomenuo fašizam samo jednom rekavši da su oni (Rusi) ti koji su slomili kičmu fašizma, koji bi sigurno pobjedio u svijetu da nije bilo Rusije. U svom govoru nakon liturgije ni u jednom trenutku ruski Patrijarh ne spominje Ukrajinu ili Rajh., kako je objavljeno u tekstovima domaćih medija.

Tu dezinformaciju preuzeli su mnogi crnogorski mediji bez provjere da li je u infromacija tačna ili ne.   Takvi propusti onlajn medija su česta pojava, jer se takve dezinformacije uklapaju u već postojeće narative.

Treća dezinformacija potekla je sa proruskog portala u Crnoj Gori, IN4S-a. U apsurdnom pokušaju da se obesmisli masakr u Buči, IN4S objavljuje dezinformaciju, a Ambasada Ruske Federacije je prenosi na društvenim mrežama. Ambasada i IN4S tvrde da se na viralnom videu, koji prikazuje ubijene stanovnike Buče, nalaze glumci a ne leševi i da jedan od njih pomjera ruku. Sa snimka se vrlo lako može utvrditi da je riječ o odsjaju/kapljici vode sa vjetrobranskog stakla. Ovo je samo jedna u nizu dezinformacija ovog portala koji nastavlja da bude eho ruskih medija u Crnoj Gori, veličajući rusku agresiju i podništavajući ukrajinske žrtve. Sadržaj koji u kontinuitetu plasira obiluje senzacionalizmom i dezinformacijama i u direktnoj je korelaciji sa narativima koji se plasiraju iz Moskve.