UPDATE: Nakon objave, redakcija Novosti je doradila originalni članak, dodavši da se hapšenje odvilo prije dva mjeseca, a ne danas.


Na portalu Novosti 5. aprila objavljen je članak pod naslovom: Profesor sa Harvarda NAPRAVIO I PRODAO KORONA VIRUS Kini? FBI u velikoj akciji uhapsio stručnjaka i još dva Kineza (VIDEO), a kasnije su ga preuzeli portali Espreso, Informer i Izazov, Kodex, Kurir, RTV BN, MontenegroClick i Pink.

U članku se tvrdi da su danas uhapšeni profesor na univerzitetu Hardvar, Čarls Liber (60) i još dvojica Kineza uhapšeni u Americi, jer postoje indicije da su oni prodali korona virus kineskoj državi.

Pozivajući se na FBI dodaju:

FBI je objavio da postoje indicije SAD su upravo otkrile čoveka koji je proizvodio i prodavao korona virus Kini. Doktor Čarls, šef odeljenja za hemiju i biologiju u Harvard univerzitetu je uhapšen – rekli su čelni ljudi FBI prilikom obraćanja naciji.

Međutim, ovo je još jedna dezinformacija. O čemu se radi?

Američko Ministarstvo pravde je 28. januara objavilo na svom zvaničnom sajtu da su profesor sa Univerziteta Harvard i dvojica kineskih državljana optuženi u tri odvojena slučaja povezana s Kinom.

Profesor Čarls Liber, predsjedavajući Odjeljenja za hemiju i hemijsku biologiju na Harvard univerzitetu uhapšen je i optužen uz krivičnu prijavu za davanje materijalno neistinitih, izmišljenih izjava o prijemu finansijskih sredstava iz Kine.

Prema sudskim dokumentima, od 2008. godine, dr Liber je primio više od 15 miliona dolara grantova od Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) i Ministarstva odbrane (DOD). Jedna od stavki tih grantova bila je da je doktor dužan obavijestiti ova tijela o značajnim finansijskim donacijama odnosno podršci koje bi doktor evenutalno primio od stranih vlada ili stranih entiteta.

Kako se otkrilo, Liber je u periodu od 2012. do 2017. bio „strateški naučnik“ na Tehnološkom univerzitetu u Vuhanu (WUT), kroz program Hiljadu talenata.   Prema ugovoru sa tom ustanovom primao je 50.000 dolara mjesečno, imao je pokrivene troškove stanovanja, primio je dodatnih 1.5 milona za osnivanje istraživačke laboratorije i morao je raditi ne manje od 9 mjeseci godišnje za WUT.

U žalbi se navodi da je 2018. i 2019. godine, Lieber lagao o svojoj umiješanosti u Plan hiljade talenata i povezanosti sa WUT-om prilikom razgovora sa itražiteljima iz Nacionalnog instituta za zdravstvo, odnosno tvrdio je da nikada nije bio učesnik tog programa.

Kada je riječ o dvojici kineskih državljanina iz ove vijesti, oni su nepovezani sa doktorom Liberom. Optuzeni su za krali istraživanja iz institucija u kojima su boravili i slali ih u Kinu. Treba dodati da su ova tri slučaja potpuno nepovezani, osim u činjenici da se u svakom spominje Kina.

Dakle, doktor je uhapšen zbog neistina upućenih američkim vlastima povodom finansiranja iz inostranstva i nema povezanosti sa korona virusom.

Na ovu temu su pisali brojni svjetski mediji krajem januara i početkom februara ove godine.