Crnogorska politika na društvenim mrežama

Fejsbuk je najzastupljenija društvena mreža u Crnoj Gori, dok se Tviter relativno stidljivo upotrebljava u političke svrhe. Instagram se do nedavne eksploatacije od strane Duška Kneževića smatrao isključivim sredstvom za dijeljenje fotografija crnogorskih pejzaža i životnih stilova.

Crnogorski biznismen Duško Knežević, nakon što je optužen za pranje novca i utaju poreza, pokrenuo je kampanju na Instagram profilu i brzo stekao blizu 40 000 pratilaca. Svojom kampanjom pokrenuo je nezadoljstvo u javnosti koje je rezultiralo protestima.

Fejsbuk se već dugo vremena koristi u političke svrhe i među prvima su njegovu prednost uvidjeli ljudi iz Demokratskog fronta čija je kampanja iz 2016. predmet istrage Specijalnog državnog tužilaštva. Najaktivniji među liderima Fronta bio je poslanik Nebojša Medojević čije je pretjerano prisustvo na društvenim mrežama i širenje dezinformacija postalo predmet ismijavanja u crnogorskoj fejsbuk zajednici. Slaven Radunović je drugi poslanik čiji je jedan lažni profil otkriven prilikom nespretnog rukovanja uređajem, i to od strane političkih protivnika iz opozicionih Demokrata.

Poslanik Nebojša Medojević se od aktivista Demokrata optužuje za direktno komentarisanje na portalu Vijesti pod nadimcima AzrauDarko, Pekaš i drugim, dok je sekretar Demokrata optužio poslanika Slavena Radunovića za korišćenje lažnog profila pod imenom Mitar Kovačević. Dokaz je bilo navodno nespretno rukovanje mrežama poslanika Radunovića kada su mu pravi Instagram profil i lažni profil sa ukradenim identitetom i imenom Kovačevića postali povezani i kada se automatski na lažnom Fejsbuk profilu objavila slika sa Instagrama Radunovića.

Radunović je jednom prilikom optužio potpredsjednika proruske Prave Crne Gore, Vladimira Dajkovića, da koristi lažni profil pod pseudonimom Petar Franeta, nakon nekoliko burnih rasprava na internetu.

Skoro sve političke partije imaju svoje zvanične stranice koje profesionalno vode, a od prošlogodišnjih predsjedničkih izbora Fejsbuk koristi i predsjednik Milo Đukanović čija se stranica redovno ažurira. Najviše svog video sadržaja koriste partije poput URA i Prava Crna Gora, dok su Demokrate odnedavno počele sa svojim digitalnim istragama.

Od izbora 2013. nekoliko Fejsbuk stranica finansira svoje kampanje kojima podržavaju određene političke partije ili se obračunavaju sa političkim protivnicima. Stari Liberal – stranica jako agresivne retorike, otvoreno podržava Demokratski front dok redovno izvrgava ruglu aktuelnu vlast, manjinske grupe kao i NATO i EU. Stranice poput Transparentno Crna Gora i Politika Crna Gora ismijavaju opoziciju i podražavaju narativ partija na vlasti. Podržavaoci Demokrata imaju stranicu Dnevna doza crnogorskih dubioza i na njoj se čak ni ne trude da sakriju povezanost koristeći isti stil i kurziv i boje u meme objavama kao i na zvaničnoj stranici partije. Ono što povezuje ove političke stranice je to da redovno sponzorišu svoje objave.

Pomenuta politička kriza izazvana objavama Duška Kneževića na internetu pokrenula je i talas meme stranica kojih sada ima već nekoliko desetina i koje počinju da vrše interakciju među sobom kroz tzv. meme ratove. Sa brojnim stranicama iz Srbije komunicira stranica Stari Liberal, koja ima preko 15 hiljada pratilaca. Stranice poput Polucija, Bilo je jako neprijatno, MIMIstarstvo onostranih poslova i druge meme postovima izvrgavaju ruglu jednako i partije i političare na vlasti kao i one iz opozicije.

Još jedna aktivnost takozvanih partijskih botova je komentarisanje na portalima, a takvo komentarisanje je najlakše prepoznati ukoliko primjetite ponavljanje generisanih poruka u kojima se slavi partijsko rukovodstvo putem isticanja parola ili slično. Inteligentniji partijski aktivisti pokušavaju da djeluju „organski” i da u realnom vremenu komentarišu određenu vijest rušeći reputaciju političkim protivnicima. Sumnje da neki od vodećih političara u Crnoj Gori anonimno komentarišu na portalima često se artikulišu javnim dijeljenjem njihovih nadimaka.

Crnogorska policija ne toleriše prijetnje na društvenim mrežama tako da su neki od anonimnih komentatora na informacionim portalima, ali i vlasnici profila na društvenim mrežama već krivično i prekršajno procesuirani.

Crnogorske institucije su sasvim nedavno prepoznale važnost prisustva na društvenim mrežama, posebno nakon što se do prije par godina vakuum odsustva ispunjavao lažnim i satiričnim profilima. Lažni profil predsjednika Crne Gore na Tviteru, dok je funkciju obavljao Filip Vujanović, nekoliko puta je bio tagovan u tvitovima evropskih i svjetskih zvaničnika.

Tokom predsjedničke kampanje prošle godine nezvanična Fejsbuk stranica podržavalaca tada kandidata Mila Đukanovića predata je na korišćenje predsjedniku Đukanoviću i danas je verifikovana i koristi se za praćenje predsjednikovih protokolarnih aktivnosti.  Veoma aktivno i interaktivno prisustvo na internetu ima Ministarstvo odbrane koje svoje marketinške kampanje i aktivnosti obavlja na vrlo profesionalan način.

Poruka je vrlo jasna, društvene mreže ne smijemo ignorisati jer iako mogu da budu sredstvo zloupotreba, ako se koriste na pravilan i profesionalan način snažno su sredstvo borbe protiv dezinformacija i uticanja na politička dešavanja u našoj zemlji.