Brojne lažne vijesti noć uoči izbora

U susret sjutrašnjim izborima na društvenim mrežama i u medijima objavljene su brojne lažne vijesti.

Tako se na društvenim mrežama večeras pojavila lažna vijest da je predsjednik Francuske, Emanuel Makron, pozvao Crnogorce da na sjutrašnjim izborima glasaju za opoziciju. Više profila je objavilo fotografiju sa sajta politika.rs. DFC je analizom utvrdio da ta vijest ne postoji na tom mediju, da je riječ o foto-montaži kao da i je posljednja objava na sajtu politika.rs o Makronu od petka kada je prenijeta njegova izjava o situaciji u Bjelorusiji kao i mogućoj interveniciji Rusije u toj zemlji.

https://www.facebook.com/dfcme/photos/a.441906163345140/670352650500489/

Osim toga na Tviteru se danas pojavio I lažni profil osnivača i dugogodišnjeg predsjednika Liberalnog saveza Crne Gore, Slavka Perovića. Njegovu objavu  prenijele su opozicione političke partije (Demokrate i nosilac izborne liste Za budućnost Crne Gore, Zdravko Krivokapić), mediji i aktivisti na društvenim mrežama. Analizom smo utvrdili da je lažni profil kreiran danas oko 16 sati, kao i da gospodin Perović već duže nije aktivan na društvenim mrežama i ne koristi mobilni telefon. Jedini profil koji je Perović aktivno koristio na Tviteru kreiran je 2013, a na njemu nije bio objava već šest godina.

Ranije je Glas javnosti objavio je lažnu vijest da je u Crnu Goru moguće ući iz Srbije bez PCR testa. U tekstu se navodi da je to omogućeno za posebnu grupu građana (koji imaju crnogorsko državljanstvo), preko graničnog prelaza “Dračenovac” u opštini Rožaje, bez negativnog PCR testa. Dodaje se da je to pokušaj vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) da izborni rezultat popravi “uvozom” lica bošnjačke nacionalnosti, nastanjenih u Raško-polimskoj oblasti, koja poseduju crnogorsko državljanstvo, i koji su već počeli na ovaj način da ulaze u Crnu Goru. Prema mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela ulazak u Crnu Goru iz Srbije moguć je samo uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testo. Ta pravila važe i za crnogorske državljane kao i za strance sa prebavilištem u Crnoj Gori i za srpske državljane. Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić prije tri dana je rekao da očekuje da će se uskoro steći uslovi kada će državljani Srbije moći da uđu u Crnu Goru bez PCR testa, ali nije mogao da precizira kada. Radujem se i očekujem da, eventualno uz popuštanje nekih mera, PCR ne bude isključivi uslov za ulazak u Crnu Goru, rekao je tada Begić.

https://www.instagram.com/p/CEeSYIeJfur/

Lažnu vijest su nakon Glasa javnosti objavili portali Informer, Večernje novosti, Alo i Espresso. Nakon što je DFC registrovao tu lažnu vijest, Fejsbuk je reagovao i označio objave beogradskih tabloida na toj društvenoj mreži kao lažne informacije.