Zloupotreba sadržaja – kako su protesti protiv reforme pravosuđa u Poljskoj postali antivakcinaški?

Na Fejsbuk stranici Pravo na Slobodu 9. maja objavljen je video snimak uz opis Osmodnevni protest u Poljskoj protiv obavezne vakcinacije. Na snimku se vide desetine hiljada okupljenih građana na ulicama. Analizom videa potvrđena je njegova autentičnost, ali i činjenica da snimak nije nastao u maju ove godine, kako se tvrdi na Fejsbuk stranicama, koje su podijelile video. Snimak koji su podijelile Fejsbuk stranice nastao je u Varšavi tokom masovnih protesta širom Poljske u junu 2017. godine, a razlog okupljanja nezadovoljnih građana bila je nova reforma pravosuđa.

Originalni video iz 2017. sa protesta u Varšavi

U trenutku pisanja teksta, video je na stranici Pravo na Slobodu pogledalo više od 165 hiljada ljudi, a ostvareno je skoro 6.000 dijeljenja. Osim te, video su objavile i druge stranice koje podržavaju anti – vakcinaše i koje promovišu teorije zavjere – Srpska čast, STOP 5G Srbija, Glavna grupa stranke Ivana Pernara  itd, ukupno njih 106. Sudeći po komentarima, značajan broj pratilaca je percipirao tu objavu kao tačnu i pozvao na proteste u svojoj zemlji. U manjini su ostali oni koji su pokušali da ukažu na obmanu.

Pojava i posljedice COVID-19 aktuelizovale su pitanja djelotvornosti vakcina i njihovu primjenu. Na pomenutom primjeru se jasno očituje da su antivakcinaški pokreti i teorije u akciji, kao i da ljudi olako vjeruju svemu što pročitaju na društvenim mrežama.

Znajući da su u Poljskoj kao i većini zemalja svijeta na snazi preventivne mjere zaštite od korona virusa, kojima se između ostalog zabranjuje svaki vid javnog okupljanja, jasno je da bi masovni protesti sigurno bili spriječeni. Uostalom, da se takav događaj u vrijeme pandemije i desio, bio bi udarna vijest u svijetskim medijima.