Zajedno u borbi protiv dezinformacija

Britanski javni servis (Bi-Bi-Si) i neka od najvećih imena u novinarstvu i tehnologiji predstavili su planove koji će pomoći u borbi protiv takozvanih lažnih vijesti.

Nove mere uključuju sistem koji će se koristiti tokom izbora, situacijama opasnim po život, biće obezbijeđeno više uputstava i objašnjenja o korišćenju društvenih mreža, ali i bolji pristup glasača nepristrasnim izvorima.

Kompanije Gugl, Tviter i Fejsbuk pomogle su da se osmisli šema.

Bi-Bi-Si je ovaj potez ocenio kao ključan u borbi protiv dezinformacija.

Dogovor je usledio posle brojnih kritika na račun velikih tehnoloških kompanija, jer nisu, smatra se, dovoljno učinile kako bi spriječile širenje lažnih vijesti – od neosnovanog zastrašivanja oko upotrebe vakcina, do priča osmišljenih radi uticanja na birače pred izbore, poput nedavnog glasanja u Indiji.

Početkom ljeta, Bi-Bi-Si je sazvao Samit o vestima kojima se veruje, na kom su se okupili predstavnici vodećih svetskih tehnoloških kompanija kako bi pomogli u rješavanju problema.

Grupa je osmislila mere koje uključuju:

  • Sistem ranog upozoravanja: stvaranje sistema u kojem će organizacije moći da razmijenjuju podatke o otkrivenim dezinformacijama koje ugrožavaju živote ili narušavaju demokratske izbore.
  • Obrazovanje medija: zajednička kampanja i promocija medijskog obrazovanja.
  • Informacije za glasače: saradnja oko informacija koje će biti dostupne građanima tokom izbora, tako da postoji način da se objasni kako i gde glasati.
  • Zajedničko učenje: posebno oko važnih izbora.

Generalni direktor Bi-Bi-Si-ja Toni Hol rekao je da su dezinformacije i takozvane lažne vijesti prijetnja svima.

U najgorem slučaju one predstavljaju ozbiljnu prijetnju demokratiji, pa čak i životu ljudi, rekao je Hol i dodao da je ovaj Samit pokazao odlučnost da se preduzmu kolektivne akcije oko ovog problema.

Ostali detalji biće objavljeni kasnije.