Vojnici iz Bondstila ne pokazuju satanistički znak

Nedavno se pojavio još jedan u nizu naslova sa neizostavnom temom NATO,  koji je u znatnoj mjeri skrenuo pažnju čitalaca. Naime, riječ je o slici na kojoj pripadnici KFOR-a poziraju sa „satanističkim“ pozdravom ispred manastira Gračanica na Kosovu i Metohiji. Niz kako crnogorskih tako i srpskih portala objavio je ovu vijest sa kontroverznim naslovom.

Portal IN4S je 28.02.2019. objavio članak pod nazivom „Američke NATO trupe sa satanističkim pozdravom ispred manastira Gračanica” ispod kog slijedi nastavak da se  pozdrav hang loose ispoljava kroz položaj palca i malog prsta, a označava novokomponovani satanizam i je jedan od mnogobrojnih okultnih pozdrava.

izvor: in4s.net

Slika de facto postoji i po prvi put je objavljena 8. februara na Fejsbuk stranici KFOR Multinational Battle Group-East, gdje se navodi da su vojnici u posjeti manastiru Gračanica, kao i da uče o istoriji manastira i pomažu u izgradnji čvršćih odnosa na Kosovu. Međutim, ako pretražimo pojam hang loose ili shaka sign shvatićemo da zapravo nema nikakve veze sa tkzv. novokomponovanim satanističkim pozdravom, već potiče sa Havaja i simbolizuje pozdrav kojim se poručuje da će sve biti u redu ili kako bi se reklo: “take it easy”.

Pozdrav koji su vojnici pokazali putem fotografije urednike portala je podsjetila na satanistički pozdrav i prizivanje đavola, međutim, istina je sasvim drugačija. Satanistički pozdrav bio bi sa ispruženim palcem, kažiprstom i malim prstom dok su ostala dva savijena, a ako se već ulazi u analizu prikazanog pozdrava, pozdrav sa slike označavao bi poziv Bogu.

U daljem nastavku teksta, fokus je na bombardovanju iz 1999. gdje se pominju NATO vojnici u kontekstu „izaslanika sotone“ sa ciljem propagiranja priče o oboljenjima koja su navodno prouzrokovana osiromašenim uranijumom.

Poneseni ovom viješću, neki od portala su samo prenijeli pisanje pomenutog IN4S-a, pa su tako i Večernje novosti, naslovi.net, vestinet.rs, mondo.rs, vesti-online.com, tanjug.rs, Espreso.rs između ostalih objavili isti članak prije nego su provjerili šta “hang loose“ zapravo predstavlja i tako obmanuli javnost plasirajući dezinformaciju.

Za razliku od njih, Informer je objavio ovu vijesti, naglasivši da  pozdrav koji su vojnici iz Bondstila pokazali prilikom fotografisanja ispred Gračanice zapravo simboliše poziv Bogu i povezali isti sa čuvenim fudbalerom Ronaldinjom i načinom na koji je on proslavljao golove.

Neki od čitalaca, svjesni teme i onoga šta je napisano, su se takođe oglasili i pokrenuli lavinu komentara povodom ovog članka.

Možemo zaključiti da je naslov namijenjen da privuče pažnju čitalaca i da stvori sliku da vojnici KFOR-a na ovaj način omalovažavaju i vrijeđaju gorepomenuti manastir na osnovu neprovjerenih informacija.