U borbi protiv manipulativnih sadržaja

Sredinom avgusta, pažnju svjetskih i domaćih medija privukao je isječak iz emisije Late Night Show kod Dejvida Letermana iz 2008, u kome tokom intervjua glumac Bil Hejder na momente poprima obrise svojih kolega Toma Kruza i Seta Rogena. 

Da se ne radi o bilo kakvom isječku, povrđeno je u samom nazivu videa: Bil Hejder postaje Tom Kruz [dipfejk]. O dipfejk tehnologiji i njenim prijetnjama pisali smo u prethodnim brojevima magazina, ali sada je pak riječ o nešto drugačijem slučaju.

Naime, tvorac ovog videa koji vodi Jutjub kanal Ctrl Shift Face, a koji se krije iza imena Tom, rekao je zamagazin Gardijan da ovakvim videima želi da probudi kritičku svijest javnosti u eri širenja obmanjujućih sadržaja. Kako kaže, prije su ljudi znali da ovakve stvari mogu da se urade sa slikama u programima poput Fotošopa, ali da isto može da se uradi sa videima nisu imali pojma.

Po porijeklu Slovak, Tom radi kao 3D umjetnik u industriji filma i igrica u Češkoj, a u zadnja tri mjeseca napravio je 20-ak ovakvih videa. Pritom, ističe kako je samouk, te da mu je za pravljene ovakvog videa potreban samo dobar računar.

Iako smatra da dipfejk predstavlja opasnost od zloupotrebe tehnologije u vremenu kad dezinformacije uzimaju sve više maha, sama činjenica da pravljenje ovakvog videa izuskuje malo više informatičke vještine i vremenski okvir od nekoliko dana ga ipak umiruje.

S druge strane, autentičnost dipfejka je lakše uvrditi nego lažne vijesti, i to je ono što ga zaista plaši. Uz malo novinarskog talenta i navođenja da dolaze iz legitimnih izvora, takve vijesti se šire društvenim mrežama poput požara.

Po njemu, cilj pravljenja takvih videa je da ukaže javnosti koliko je širenje dezinformacija i lažnih vijesti uzelo maha, uz jasno upozorenje koje stoji na njegovom Jutjub kanau da ne vjeruju svemu što vide na internetu.