Tramp uvodi sankcije Kosovu

„Informer“ je objavio članak pod nazivom:  „Tramp uvodi sankcije šiptarima: Ukoliko do ponedeljka ne ukinu  takse preti im blokada„

Na senzacionalistički način  ističu se  navodne izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa da uvodi sankcije kosovskim političarima i da im daje rok da riješe pitanje postizanja kompromisa između Beograda i Prištine, i da u suprotnom Kosovu uvodi sankcije.

Kako pojedini srpski mediji, ovakve izjave navode kao „relevantne“ nama je njihov izvor ove informacije   ostao prilično nejasan. Tvrdnje koje su plasirane putem njihovih portala svakako nisu naišle na podudarnost i vjerodostojnost od strane zvaničnika State Departmenta, kao ni prištinskih medija, koje oni navode kao izvore. Ovo potvrđuje i izjava Filipa Kosneta (Phillip S. Kosnett), ambasadora SAD na Kosovu: „Pozivamo Kosovo i druge regionalne aktere da pokažu posvećenost normalizaciji; regionalnom miru i stabilnosti; i na putu ka evropskim integracijama. Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere“. Takođe, ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot (Kyle Scott) ističe  važnost pregovora ove dvije strane, dok  je u jutarnjem programu na televiziji Prva iznio tvrdnje da sankcije ne predstavljaju rješenje i ističe da je  u krajnjem postizanje kompromisa jedini prihvatljiv način za ove dvije strane.

Izvor: Twitter

Dodatno, dvojica ambasadora SAD u Srbiji i na Kosovu, u zajedničkom saopštenju prenijeli su i stav predsjednika Donalda Trampa u kojem poziva lidere Srbije i Kosova da iskoriste trenutak i svoje političko vođstvo za donošenje odluka u cilju pomirenja interesa obje zemlje.

Prištinski mediji na albanskom jeziku su pisali o ovoj temi, demantujući navode, dok su prištinski mediji na srpskom jeziku izvještavali slično kao Informer. Navođenje prištinskih medija kao izvora bez konkretnog navođenja naziva medija, predstavlja još jedan vid obmanjujućeg izvještavanja Informera.

Dodatno, u prilog ovoj analizi svakako je i objava na zvaničnom fejsbuk profilu predsjednika Kosova Hašima Tačija u jeku ovih špekulacija:

Izvor: Facebook

Ono što je svakako izvjesno jeste da je Informer na senzacionalistički način prenio vijesti i da se kroz različite izvore  poziva na istu tvrdnju, koja ima za cilj zbunjivanje javnosti i isticanje  činjenica koje  se moraju prihvatiti uzeti sa rezervom.