Teorije zavjere o korona virusu ne jenjavaju

Prvi zvanično zabilježeni slučaj korona virusa registrovan je u Vuhanu u Kini prije nepunih godinu dana, a taj relativno kratak period obilježen je brojnim događajima i promjenama na globalnom nivou. Od uvođenja restriktivnih mjera u cilju suzbijanja širenja virusa i protesta protiv istih, svojevrsnih igara moći svjetskih sila, trke za pronalaskom vakcine protiv Covid-19, svijet se suočava sa širenjem brojnih teorija zavjere i narativa koji dosežu neslućenu popularnost.

Nakon kraće pauze, a usljed aktuelnih dešavanja – izbori i promjena vlasti u Crnoj Gori i SAD, evidentno je da se veliki broj portala iz Srbije ponovo okreće teorijama zavjere o korona virusu, nastavljajući da širi već poznate narative, ali i stvara nove sadržaje.

Još jedna teorija nakon izbora u SAD

Ubrzo nakon pobjede Džozefa Bajdena, kandidata Demokrata na izborima u SAD, iz kompanije Fajzer su saopštili da je prema prvim rezultatima testiranja u trećoj, posljednjoj, fazi vakcina protiv korona virusa efikasna 90 odsto. Ta podudarnost iskorištena je za plasiranje teorije zavjere da je virus proizveden kako bi odlazeći predsjednik Tramp bio skinut sa vlasti. Teoriju je među prvima proširio portal Republika (Srbija) u tekstu pod naslovom KRAJ KORONE! Pandemija napravljena da SRUŠI TRAMPA!

U tekstu se navodi da nije isključivi cilj stvaranja korona virusa rušenje Trampa, nego da se uspostavi svjetska vlada koja će diktirati politiku drugim državama. Odlazeći predsjednik SAD je predstavljen kao pokretač pozitivnih promjena u SAD i svijetu i zato je, prema pisanju tog portala, bio meta kako bi Amerika ostala zla imperija, a ne postala dio nekog novog sistema. Teoriju o korona virusu i rušenju Trampa proširio je i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević na svom Tviter nalogu, što su prenijeli brojni portali iz Srbije.

Pravoslavlje ponovo na tapetu

Prema pisanju portala Pravda, korona virus predstavlja biološki otrov i rat protiv pravoslavlja. Analitičar Saša Borojević smatra da je čudno što u posljednje vrijeme od korone umire veliki broj sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), te da je u toku genocid duhovnih pravoslavnih vođa. Ističe da su svi sveštenici SPC (koji su zaraženi korona virusom ili preminuli od posljedica te infekcije) imali slične stavove po brojnim pitanjima – protivili su se nezavisnosti Kosova, podržavali su pokojnog mitropolita Amfilohija u borbi protiv tadašnjeg režima i slično. Borojević zaključuje da je neobično to što se nijedan biskup, katolički sveštenik, pa na kraju i sam papa nije zarazio. Pritom, on zanemaruje činjenicu da se veliki broj sveštenika SPC zarazio upravo nakon sahrane mitropolita Amfilohija u Podgorici, tokom koje je došlo do masovnog kršenja epidemioloških mjera.

Istovremeno portal Nacionalist aktuelizuje poznati narativ o hajki na sveto pričešće usljed pandemije korona virusa. U tekstu je prenesen dio iz knjige episkopa bačkog dr Irineja Bulovića Sveto Pričešće: izvor zdravlja ili izvor bolesti. Naglašava se da je mišljenje o pričešćivanju iz jedne kašičice kao opasnom i zaraznom procesu potpuno deplasirano i besmisleno, jer je pričešće lijek besmrtnosti i kao takvo ne može biti izvor ili uzrok bolesti, zaraze i smrti. Episkop Bulović takođe tvrdi da iza lažne brige zbog navodnog širenje zaraze putem pričešća zapravo stoji težnja pojednih da se pričešće samo po sebi zabrani, što predstavlja i ukidanje ljudskih prava za koja se ti isti neumorno zalažu.

U istom kontekstu je bitno spomenuti izjavu mandatara za sastav nove crnogorske Vlade, Zdravka Krivokapića. On je gostujući u emisiji Načisto istakao da je pričešće poseban trenutak kod svakog vjernika i da se onaj ko ima vjeru neće zaraziti pričešćem.

Još jedan primjer poznatog narativa o progonu crkve u doba korone uslijedio je nakon saslušanja episkopa Kirila Bojovića, sveštenika Dalibora Milakovića i paroha Branka Vujačića zbog liturgije i sedmodnevnog pomena mitropolitu Amfilohiju 8. novembra u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. Činjenica je da su sveštena lica saslušana zbog procjene da tokom liturgije i pomena nisu ispoštovane mjere Nacionalnog koordinacionog tijela. Međutim, srpski mediji su taj čin okarakterisali kao progon Crkve od strane Milove administracije, novi udar na SPC u Crnoj Gori i nastavak Milove hajke na crkvu.

Srbin.info lider u teorijama zavjere

I portal Srbin.info ponovo plasira narativ o korona virusu kao najvećoj podvali u istoriji, prenoseći riječi kanadskog patologa Rodžera Hodkinsona, da je nečuveno zatvarati čitavo društvo zbog samo još jednog težeg gripa. Hodkinson dodaje i da je držanje distance jednako beskorisno kao što su i maske, jer ne postoji dokaz za njihovu djelotvornost, dok je PCR testove ocijenio nepouzdanim.

Narativ da će usljed pandemije naš život u ogromnoj mjeri kontrolisati tehnologija, Srbin.info objavljuje u tekstu Da li će nam život biti pod kontrolom aplikacija Rokfeler & Klinton fondacije, navodeći da će tri različite aplikacije za pametne telefone kontrolisati svaki aspekt ljudskog života nakon pandemije. Nekoliko dana kasnije objavili su prevod intervjua Olge Četverikove, direktorke Centra za geopolitiku, za rusku Slobodnu štampu u kojem ona ističe da svijet očekuje digitalni koncentracioni logor.

Srbin.info je poznat po svom antivakserskom narativu pa je tema o vakcini protiv korona virusa često zastupljena na tom portalu. Tako u jednom od tekstova književnik Vladimir Dimitrijević piše da farmakomafija nudi megamoćne vakcine protiv korone, te da je planirana infodemija ogromnih razmjera upravo da bi milijarde ljudi bile primorane da se vakcinišu. S druge strane, dr Alek Račić smatra da je nemoguće napraviti vakcinu protiv korona virusa upravo zato što nije u pitanju samo jedan virus (op.a. već ogroman broj mutacija).