Šta kažu brojevi?

Tema NATO na teritoriji Crne Gore i Srbije predstavlja nepresušan izvor za razne teorije zavjere, plasiranje neprovjerenih informacija, ali i dezinformacija.

Jedna od takvih, koja se sada, ali i godinama unazad provlači ne samo medijskim prostorom, već i u javnosti jeste da Crna Gora nema i neće imati ekonomske benefite u vidu porasta stranih direktrnih investicija od pridruživanja Sjevernoatlatnskom savezu. Vođeni ovim, ali i nedavnim pisanjem portala IN4S, u kojem se navodi da je poltronstvo Crne Gore prema NATO bez ikakve koristi, da nema porasta ulaganja članica Alijanse u period od ulaska, kao i da je Rusija najveći investitor uz Azerbejdžan, odlučili smo se na analizu ove teme, kroz hronološko poređenje investicija NATO članica sa jedne i Ruske Federacije sa druge strane.

Podaci dostupni i preuzeti sa Centralne banke Crne Gore su veoma jasni i potvrđuju da se radi o znatno većem stranom ulaganju u Crnu Goru u 2018. godini u poređenju sa 2017, ali i sa godinama koje su prethodile. Pojedinačno, među zemljama – članicama NATO saveza, tokom prethodne godine najviše su investirale: Italija – 116 miliona EUR, zatim Mađarska – 59 miliona EUR, Turska – 53 miliona EUR i Velika Britanija – 48 miliona EUR.