Privođenje državljana Srbije, DFC reagovanje i jačanje Telegram grupa

Još jedan petak je tu, a sa njim i novo izadnje naše sedmične rubrike Petkom popodne. Kao i obično, ovonedjeljni pregled započinjemo temama iz Crne Gore.

Jedna od gorućih tema je bilo privođenje državljana Srbije i jednog Pljevljaka na graničnom prelazu Ranče kod kojih je pronađeno 26.500 eura, računari i zastave Srbije. Portali iz Srbije su o ovome pisali da je do hapšenja došlo isključivo zbog zastava Srbije koje su se, navodno, slučajno tu zadesile, pritom izostavivši pravi razlog privođenja. Na taj način izostavljeni su ključni detalji priče i širi se narativ o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

Osim toga, traženje krivca, odnosno identifikovanje autora sporne karikature ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić se i ove sedmice našlo u žiži javnosti, pa su društvene mreže odlučile da preuzmu ulogu detektiva. Osumnjičena su dva lica, od kojih nijedno nije osoba koja se traži. Dok je to javnosti saopšteno, već je bilo kasno – šteta učinjena. DFC je ovim povodom reagovao, ali ipak aktivni sudionici internet zajednice Crne Gore poput medija, mim stranica, aktivista i ključnih donosioca odluka moraju nam pomoći u smirivanju tenzija i podizanju svijesti o važnosti kritičkog rasuđivanja i posmatranja. U suprotnom, samo je pitanje vremena kada će svako od nas biti meta. 

Aplikacija Telegram nastavlja da dominira među pristalicama desnice i pokazala se kao odličan teren za organizovanje i iniciranje koordinisanih akcija na drugim društvenim mrežama. Jedan od primjera je grupa The Books of Knjige koji su se našli na udaru desničarske Telegram grupe Nju Ejdž Četnici jer su u svojoj radio emisiji od 22. januara govorili o mim stranicama iz Crne Gore, identitetima admina i onima koji ih navodno plaćaju. Članovi te grupe su dobili link Fejsbuk stranice TBOK sa zadatakom da koordinisano djeluju i spamuju komentarima.

Selimo se u Evropu gdje je Evropska komisija zatražila od Gugla, Fejsbuka, Tvitera i Majkrosofta da još šest mjeseci podnose mjesečne izvještaje o suzbijanju lažnih vijesti, naročito kada je riječ o COVID-19. Kompanije, zajedno sa Tik Tokom i oglašivačima, su potpisale pravilnik EU o sprječavanju širenja dezinformacija na svojim platformama i morale su da podnose izvještaje o svojim naporima tokom inicijalnog perioda od šest mjeseci. Evropska komisija saopštila je da će izvještaji morati da se podnose još šest mjeseci zbog relevantnosti koja postoji tokom pandemije virusa korona.

Na kraju, podsjećamo da pogledate finalnu, petu epizodu DFC podkasta Pod lupom, u kojoj razgovaramo sa Milivojem Pantovićem, nezavisnim istraživačkim novinarom iz Beograda na temu kineske propagande za vrijeme pandemije COVID-19. Milivoje Pantović je specijalizovan za oblasti unutrašnje i spoljne politike i kulture. Bio je novinar i urednik u srpskim novinskim agencijama Tanjug i Beta, TV stanicama B92 i BK, kao i listu Politika, a sarađuje i sa više medija iz inostranstva.