Prevrnuti šleper nelegalnih cigareta ili legalnih pomorandži?

Portal in4s.net objavio je 19. aprila priču o šleperu koji se prevrnuo na izlazu iz Mojkovca u pravcu Pljevalja, blizu mosta na Đurđevića Tari, ističući da se radi o šleperu koji je navodno prevozio nelegalno proizvedene cigarete u fabrici u Mojkovcu, pozivajući se na javnosti nepoznate izvore iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ispod članka pod naslovom “Prevrnuo se šleper sa nelegalnim cigaretama iz Mojkovca?” uslijedila je i mutna slika prevrnutog šlepera iz kojeg se vidi da je ispala roba koja se prevozila. Naveli su da se roba navodno skupljala par sati, a da se Veselin Veljović, direktor policije,  pobrinuo da cijelu stvar sakrije od očiju javnosti.

Budući da je samo ovaj portal prenio ovu vijest, a da ista nije odjeknula u medijima narednih dana, odlučili smo da ispitamo njenu vjerodostojnost.

Naime, analizom slike, ustanovili smo da nije riječ o cigaretama, već o gajbama sa pomorandžama.

Pomenuta slika je preuzeta sa portala (radiosarajevo.ba, telegraf.rs) koji su objavili vijest u novembru 2017. godine u potpuno drugom kontekstu. Zapravo, radilo se o šleperu koji se prevrnuo kod Niša, a koji je prevozio legalno proizvedene pomorandže iz Grčke za Bosnu i Hercegovinu. Iako je trend širanje dezinformacija i propagande u medijima veoma prisutan, nije isključen ni trend širenja lažnih vijesti, kao što možemo vidjeti na ovom primjeru. Prikazivanje ovakvih sadržaja ima za cilj konstantno obmanjivanje javnosti znajući koliko je danas teško razaznati šta je lažna vijest a šta ne, i da se uglavnom niko neće baviti istraživanjem već će na prvo i vjerovato posljednje čitanje te vijesti povjerovati u plasirani sadržaj.