Požar u katedrali Notr Dam – skandal u režiji 2 tabloida

Požar koji je devastirao katedralu Notr Dam u Parizu je “Božja kazna”, rekli su u ponedjeljak, 15. aprila dva srpska tabloida Alo i Informer, zbog toga što je prošle godine u njoj bila istaknuta zastava Kosova tokom manifestacije kojom je obilježeno 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata.

U katedrali Notr Dam bila je podignuta zastava “lažne države Kosovo” i zbog toga “je sada uništena strašnom vatrom”, pisalo je na veb stranici Informera uz fotografiju katedrale u plamenu. „Uzrok požara je za sada nepoznat, ali o kakvom god uzroku da je riječ, jedno je jasno – izgleda da je Francuze stigla Božija kazna“, nalazilo se u tekstu koji je kasnije izbrisan bez obrazloženja.

Na portalu tabloida Alo pisalo je da isticanje kosovske zastave predstavlja “pljuvanje na srpske žrtve” rata na Kosovu i da je vatra kazna zbog toga, dodajući da je svjetska javnost bila u šoku zbog ovakve odluke Francuske.

S druge strane, sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se smatra osobom bliskom Informeru, je na Tviteru iskazao podršku Francuskoj riječima da su svi u Srbiji tužni zbog onoga što se desilo.

“Mi smo uz naše francuske prijatelje i spremni smo pomoći da se obnovi ovaj simbol Francuske i svjetske civilizacije”, napisao je Vučić na Tviteru.

U duhu Informera i Alo, nastavio je da govori i bivši generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić na svom Tviter nalogu.

Nakon obraćanja predsjednika Aleksandra Vučića, u kojem je izrazio žaljenje i ponudio pomoć Francuskoj, ali i osude velikog broja stranih i domaćih medija upućenih Informeru i Alo zbog pisanja o nesrećnom događaju u Parizu koje je prešlo granicu dobrog ukusa i profesionalizma, ova dva srpska medija su zauzela dijmetralno suprotan stav u odnosu na prvobitna pisanja.

Naime, u ponedjeljak veče i utorak ujutro, na pomenutim portalima su se našli naslovi „Notr Dam zvonio u čast pobjede Srba nad Turcima! Prema predanju simbol Pariza je 1389. godine slavio pobedu srpske vojske!“ i „Zvona za srpsku vojsku, katedrala Notr Dam ječila je pre 600 godina u čast Srbije…“, upotpunjeni slikom Kosovke djevojke.

Da li je provbitni sadržaj uklonjen i stav promjenjen  zbog osude medija, publike, stava predsjednika ili nečeg potpuno drugog, manje je važno. Ono što ostaje jeste skandal, prouzrokovan neprofesionalizom, koji nije samo bitno narušio ugled medijskog prostora Srbije, već i Srbije u međunarodnoj zajednici.

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je da ga duboko pogađaju naslovi u pojedinim srpskim medijima kojima se ukazuje na to da je požar u katedrali Notr Dam “božja kazna” i izrazio duboki prezir prema onima koji to rade.

Iako su srušeni i toranj i veći dio krova 850 godina stare srednjovjekovne katedrale koja je ujedno jedan od najposjećenijih svjetskih spomenika kulture, glavna građevina, uključujući i dva zvonika, je spašena, kao i najveći dio umjetničkih djela i religijskih artefakata.