Petkom popodne vol. 7

Došao je još jedan petak, a sa njim i novo izadnje naše sedmične rubrike Petkom popodne. Kao i obično, ovonedjeljni pregled započinjemo temama iz Crne Gore.

Ove sedmice izašlo je novo izdanje DFC magazina. Ovaj broj magazina donosi prikaz teorija zavjere oko vakcinacije koje su širili mediji iz regiona, a koje nastoje da kompromituju kredibilitet i povjerenje građana kako u rad zdravstvenih institucija tako i u proces imunizacije. U rubrici Razgovor sa povodom naš sagovornik je bio dr Vuk Vuković, docent iz oblasti medijske produkcije na Fakultetu dramskih umjetnosti UCG. Dr Vuković je sa nama razgovarao na temu društvenih mreža, i istakao je da jedino kontinuirana edukacija može dovesti do revolucionarnog zaokreta. Takođe, u 28. broju magazina govorimo i o alternativnim društvenim mrežama poput Parlea i Gaba, koje su postale utočište za ekstremiste i pristalice bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa. Magazin možete preuzeti na našoj veb stranici ili klikom na link.

Lažni ili anonimni profili na društvenim mrežama sa kojih se šire neprimjereni sadržaji učestala su pojava u posljednjih nekoliko godina u Crnoj Gori. Naš kolega Milan Jovanović za RTCG je kazao da je internet doprinio demokratizaciji informacija ali je sa sobom donio i manje lijepe pojave poput onlajn uznemiravanja, i to, u posljednje vrijeme, najčešće preko lažnih ili anonimnih profila na društvenim mrežama. Integralni prilog o opasnostima koje prijete od neautentičnog koordinisanog ponašanja na internetu možete pogledati ovdje.

Ove sedmice Nikšić je bio u centru pažnje u našoj zemlji. U ponedjeljak crnogorska policija je uhapsila Stevana Simijanovića zbog posjedovanja lažnog diplomatskog pasoša. Simijanović se predstavljao kao američki diplomata pri misIji OEBS-a u Beču, a mediji su prenijeli da je posjedovao i crnogorsku ličnu kartu, kao i vozačke dozvole iz Srbije i Amerike. Takođe, Pobjeda je pisala da se Simijanović sastajao sa predstavnicima GP URA, što su iz te političke organizacije  i potvrdili. Smijanović je takođe bio član Internacionalne policijske organizacije , a nakon njegovog hapšenja on je isključen iz te nevladine organizacije. Takođe, interesantno je da je jedan od saputnika lažnog diplomate Stevana Simijanovića u hotelu Ambasador u Podgorici od 24. decembra do 9. februara bila Marija Havrilov, visokopozicionirana članica srpskog ekstremnog nacionalističkog pokreta – Sabor Zavetnici.  Simijanović se povezuje i sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Na njegovom Linkedin profilu, prije nego što je izbrisan, pisalo je da je Simijanović  ipođakon u toj vjerskoj organizaciji.

Nikšić je bio u centru pažnje i zbog neprimjerenih grafita koji su ove sedmice osvanuli na Hadži-Ismailovoj džamiji u Nikšiću. Poruke mržnje upućene pripadnicima islamske vjeroispovijesti ispisane su na zidovima nikšićke džamije. Iako je ovakavo ponašanje naišlo na osudu svih političkih aketra u zemlji, jasno je da će ovakva dešavanja samo podići tenzije uoči lokalnih izbora u Nikšiću.

Ove sedmice Centar za demokratiju i ljudska prava je objavio istraživanje o medijima i medijskim slobodama koje pokazuje da svaki drugi građanin Crne Gore nema povjerenje u medije. Istraživanje je pokazalo da je televizija još uvijek najdominantniji medij, a najposjećenija društvena mreža je Fejsbuk. Takođe prema istraživanju građani imaju visoka očekivanja od nove vlasti kada su u pitanju zaštita novinara i medijske slobode. Autor istraživanja i glavni metodolog CEDEM-a Miloš Bešić istakao je da je televizija još uvijek najdominantniji medij i da svakodnevno preko 70 odsto građana gleda televiziju.

Želimo ti ugodan vikend.

Uvijek preispituj,

DFC tim