Koordinisana kampanja, usmjerena protiv Crne Gore, kojom se u posljednja 3 mjeseca u kontinuitetu šire negativne, bizarne i lažne informacije, ne jenjava.

Posljednjih dana plasira se narativ da  NATO od predsjednika Crne Gore zahtjeva da uvede vanredno stanje, kao odgovor na aktuelne litije koje se održavaju dva put sedmično. Ta lažna vijest je prvobitno objavljena na portalu Srpsko ujedinjenje, a istu su prenijeli i srpski portali Alo, Vidovdan i Opcija.

Svi tekstovi koji forsiraju taj narativ imaju nekoliko zajedničkih nedosljednosti:

  1. U njima se bez ikakvog kredibilnog dokaza tvrdi da je na desetine NATO specijalaca stiglo u Crnu Goru, te da su smješteni u iznajmljene vile u Podgorici i Budvi i uveliko rade na projektu lomljenja kičme Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
  2. Tvrdi se da su NATO specijalci pod rukovodstvom Stjuarta Piča, koji se nalazi van Crne Gore. Maršal Stjuart Pič je predsjedavajući vojnog komiteta NATO i kao takav nema mandat da komanduje snagama NATO, već da sa vojnog aspekta daje savjete Sjevernoatlantskom savjetu, kao najvažnijem tijelu NATO.
  3. U tekstovima se bez izvora i dokaza navodi da je u nedavnoj posjeti Sjedinjem američkim državama, predsjedniku Đukanoviću saopšteno da bi bilo kakav kompromis sa SPC bio šamar NATO i da je to neprihvatljivo.
  4. Pomenuti portali navode crnogorske medije kao izvore. Ono što je činjenica jeste da nijedan crnogorski medij nije pisao o potencijalnom vanrednom stanju. Jedino mjesto u kojem se ova tema obrađivala bilo je pismo Demokratskog fronta Aivu Oravu i misiji EU u Crnoj Gori

Na te objave reagovalo je i Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštenjem kojim demantuje navode u pojedinim medijima iz Srbije o angažovanju NATO specijalaca u Crnoj Gori. Apsolutno su netačni i njima se još jednom nastoji na flagrantan način dezinformisati i obmanuti javnost.