Obmanjiva izvještavanja o učešću vojske Crne Gore u NMI

Postoje teme koje se godinama recikliraju, a određeni mediji pobrinu se da neke nikad ne izgube rok trajanja. Značajan dio teorija zavjere, spinova, neprovjerenih i dezinformativnih narativa na teritoriji Crne Gore, tiču se ne toliko lokanih peripetija, koliko NATO saveza. Takvi narativi, igrajući na kartu emocija, zbog nemilih događaja 90-ih, imaju svoju ciljanu publiku, a sve sa zadatkom dalje polarizacije crnogorskog društva i skretanja sa relevantnih i krucijalnih tema za budućnost naše države, ali i regiona.

Izjavu zvaničnika NATO-a, koji je za Pobjedurekao: „Misija je otvorena za članice i partnere i već imamo Australiju, Finsku i Švedsku koje u njoj učestvuju. Pozdravili bismo učešće Crne Gore jer imamo odlične odnose sa vašom zemljom, iako naš proces uvođenja članice zna nekada da bude dug“, u toku brifinga u sjedištu NATO-a, koji je bio posvećen NATO Mission Iraq(NMI) misiji, prenijeli su brojni regionalni mediji. Međutim, parcijalan način prenošenja je krajnje neprofesionalan, a sve s ciljem obmanjivanja i dezinformisanja javnosti, ali i dalje diskreditacije NATO saveza.

Šta se zapravo dogodilo?

Na NATO samitu u Briselu ovog jula , nakon zahtjeva iračke vlade, saveznički lideri su lansirali novu misiju obuke u Iraku, nazvana Misija NATO-a u Iraku (NMI). Ova nova misija  se zasniva na obuci i naporima sa ciljem izgradnje kapaciteta, koji su već sprovedeni u Iraku kroz NATO Inicijativu za obuku i izgradnju kapaciteta za Irak.

Misija je započela krajem oktobra, a čini je oko 500 pripadnika. Osim zemalja članica učestvuju i vojnici iz Australije, Finske i Švedske

source: nato.int

Dakle, ovo je neborbena misija, sa ciljem izgradnje efikasnijih, inkluzivnijih, održivijih i odgovornijih odbrambenih i bezbjedonosnih struktura. Takođe će težiti povećanju profesionalizma iračkih snaga i institucija bezbednosti, tako što će pomoći Iraku da izgradi kapacitete za sprečavanje ponovne pojave ISIS-a.[1]

Međutim, za razliku od Pobjede, veliki broj portala je odlučio da u svojim prenošenjima izostave ključni dio, odnosno neborbeni karakter misije, koja ima za cilj stvaranje novih instruktora i podučavanje ljudi. S druge strane, fokus narativa bio je da će crnogorski vojnici ići na ratišta u Iraku, što je izazvalo oštre reakcije i negodovanje u brojim komentarima na portalima, znajući da je riječ o kriznom području visokog rizika, gdje i dalje traje borba protiv ISIS-a.

Dodatno su se pozivali na nedavnu izjavu ministra odbrane Boškovića, da je Crna Gora zaintereosvana za učešće u misiji na logističkim pozicijama na aerodromu u Bagdadu, ali i na izjavu predsjednika Đukanovića nakon samita u Briselu,  da Crna Gora ima namjeru da pošalje vojnike u ovaj poduhvat.

Kroz naslove kao što su Topovsko meso: Vojna Crne Gore u NATO vojsci na ratu u Iraku, Milova vojska u borbi za Američke interesei selektivno prenošenje činjenica, portali in4s.net, b92.net, srbijadanas.com,standard.rs, novosti.rs, kurir.rs, teže diskreditaciji NATO saveza, ali i obmanjivanju javnosti na ovu osjetljivu temu.

Širenje dezinformacija i propagande preko interneta, posebno na društvenim mrežama, poslednjih godina je u središtu debata, zbog ozbiljnosti problema, ali i zbog pritiska da se na taj problem odgovori, naročito nakon američkih izbora 2016. Treba naglasiti da su portali b92.neti kurir.rsjedni od najposjećenijih u Srbiji, sa 36 miliona pregleda na mjesečnom nivou, te stoga ne samo da štete svojoj reputaciji parcijalnim prenošenjem informacija, već doprinose opštoj (dez)informisanosti društva.

[1]https://shape.nato.int/resources/3/images/website/factsheet%20nato%20mission%20iraq_oct18.pdf