Novi podkast, obmanjivo izvještavanje Javnog servisa i kada vakcine stižu u CG

Došao je još jedan petak, a sa njim i novo izadnje naše sedmične rubrike Petkom popodne. Kao i obično, ovonedjeljni pregled započinjemo temama iz Crne Gore.

Juče je objavljena četvrta epizoda našeg podkasta Pod lupom, u kojoj smo razgovarali sa Darkom Brkanom, predsjednikom U.G. Zašto ne i urednikom portala Raskrinkavanje iz BiH. Neke od tema kojih smo se dotakli bile su: BiH u borbi protiv dezinformacija, specifičnosti njihovog medijskog pejzaža i očekivanja u sferi lažnih vijesti. U sklopu projekta Care before you shareMontenegro ove sedmice smo takođe objavili posljednji od tri kratka informativna videa, koje možeš pogledati na našem zvaničnom Jutjub kanalu, sajtu DFC-a ili na našim društvenim mrežama.

I ove sedmice DFC je aktivno motrio na dezinformacije i obmanjujuće sadržaje u medijma. Jedna takva objava uočena je u prilogu na Dnevniku RTCG u nedjelju. U prilogu se govorilo o okupljanju građana u Baru i obilježavanju dvije godine od sječe čempresa u tom gradu. Kao dokaz, iskorišćena je slika iz januara 2020. godine, bez naznake da se radi o starom, arhivskom materijalu. U Dnevniku je još rečeno da su okupljanjem prekršene važeće mjere u cilju suzbijanja COVID-19, što je tačno, ali je Nacionalni javni servis dužan da priloži aktuelan i tačan materijal, što ovom prilikom nije bilo učinjeno.

Što se tiče ostalih vijesti iz Crne Gore, ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je da će Crna Gora krajem januara dobiti dovoljne količine Sinofarmove vakcine protiv korona virusa. Takođe, dr Sergej Boljević sa Sečenovskog univerziteta u Moskvi, koji je i prvi Crnogorac koji je primio obje doze ruske vakcine Sputnjik V, kazao je da Crna Gora pregovara o njenoj nabavci, te da je optimista da će stići vrlo brzo u našu zemlju.

Za kraj jedna vijest iz svijeta. Ove sedmice Džo Bajden je stupio na funkciju predsjednika SAD. Bajden je odmah u Bijeloj kući potpisao 17 izvršnih naredbi. Među njima je i poništavanje nekoliko Trampovih odluka o povlačenju iz međunarodnih ugovora, poput one o povlačenju iz Pariskog sporazuma i Svjetske zdravstvene organizacije.

Želimo ti ugodan vikend!