NATO pravi veliku Albaniju

Smrt, krv, rat, uvrede, ekskluzivna poverljiva saznanja i najava apokalipse su karakteristične za naslovne strane prorežimskog tabloida Informer – na ovaj način je ekipa sa portala  Raskrikavanje opisala dotični medij. U analizi koju su napravili, osvrćući se na 2018. godinu, utvrdili su da je na ukupno 306 naslovnih strana u 2018. godini, Informer imao čak 351 lažnu, odnosno neutemeljenu vijest.

U duhu širenja dezinformacija, Informer je ušao i u 2019. godinu. U izdanju od 10. januara, na stranama 2 i 3, ali i na portalu, objavljenja je sljedeća vijest: „NATO PAKT PRAVI VELIKU ALBANIJU: Hašim Tači i Edi Rama više i ne kriju OPASNE NAMERE!“

Povod za ovakav naslov i tekst je saopštenje iz kabineta predsjednika Kosova Hašima Tačija, kojim se 2019. godina proglašava godinom NATO na Kosovu.

“Ove godine se obilježava 20. godišnjica humanitarne intervencije NATO-a na Kosovu, intervencije koja je uslijedila nakon masakra, etničkog čišćenja i zločina srpskih snaga nad civilnim stanovništvom na Kosovu, a nakon neuspjeha svjetskih diplomatskih napora da pronađu mirno rješenje za Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Snage NATO-a su 24. marta 1999. godine, kako se dodaje, pokrenule kampanju bombardovanja ciljeva srpske države “zaustavivši genocid i donoseći slobodu Kosovu”.

Narod Kosova će biti vječno zahvalan državama članicama NATO-a na njihovoj podršci“, navodi se u saopštenju.

Albanski premijer Edi Rama je na Tviteru pozdravio ideju kosovskog predsjednika Hašima Tačija da se 2019. godina proglasi godinom NATO.

„Pozdravljam briljantnu ideju Hašima Tačija da proglasi 2019. godinom NATO pakta, 20 godina posle istorijske intervencije alijanse na Kosovu. To se podudara sa desetom godišnjicom članstva Albanije u NATO. Neka odluka o otvaranju granice po principu ’Šengena‘ u Morini bude vrhunac obilježavanja godine NATO.“

Na osnovu saopštenja iz kabineta predsjednika Kosova, ali i pozivajući se na tvit albanskog premijera, autor članka je došao do zaključaka, koji ne počivaju na činjenicama niti imaju utemeljenja u stvarnosti.

Kako tvrdi autor, Tači i Rama su ovim faktički objavili da imaju podršku Sjevernoatlantskog saveza za stvaranje „velike Albanije“, i da ukidanje granice predstavlja način da se oduži NATO savezu za intervenciju na Kosovu. Ni u priloženom saopštenju, kao ni u tvitu se ne spominje bilo koji NATO zvaničnik, niti postoji bilo kakva izjava zvaničnika, koja bi mogla da potkrijepi ove tvrdnje, te nam je stoga nepoznato kako je Informer došao do ovakih konstatacija.

Ovaj tekst predstavlja očigledan primjer načina na koji se iz javno dostupnih informacija bez argumentacije i uporišta u činjenicama, u javnost plasiraju fiktivni zaključci.