Nakon analize o botovima, DFC na meti hakera

Nakon što je Digitalni forenzički centar objavio analizu o novoj mreži bot naloga u Srbiji, koji su objavili svi domaći, regionalni ali kineski i američki mediji, danas su na kratko bili oboreni sajtovi DFC-aAtlantskog saveza Crne Gore i “To be secure” foruma.

Podsjećamo, analizom objava na Tviteru, od 09. marta do 09. aprila  pronašli smo 30.000 tvitova sa naloga u Srbiji, koji u sadržaju imaju ključne riječi Kina i Srbija. Čak 71,9 odsto tog sadržaja poteklo je sa „bot“ naloga. Velika mreža provladinih „bot“ profila pisala je i veličala kinesku pomoć, ali i prijateljstvo između dvije zemlje i povećavala vidljivost objava ritvitovanjem, istodobno kritikujući EU, zbog navodnog izostanka pomoći.

Simptomatično je što se hakerski napad na naša tri sajta desio nedugo nakon što je Sputnjik objavio našu analizu uz naslov: “NATO, se iz Podgorice brine što je Beogradu Peking bliži od Briselu”.

Napominjemo, da smo zabilježili jake, ali bezuspješne napade na našu IT infrastrukuru. Sajtovi su brzom reakcijom našeg tima ponovo aktivni, a detaljnom analizom ćemo utvrditi i porijeklo, odnosno izvor napada.