Na koji su način ruski mediji izvještavali o incidentu u Kerčenskom moreuzu? Kerčki moreuz: Analiza izvještavanja ruskih medija

Tri ukrajinska vojna broda su napustila luku u Odesi 23. novembra, i stigli do ulaza u Kerčenski moreuz dva dana kasnije. Kretali su se ka luci u Mariupolju na ukrajinskoj obali Azovskog mora. Ruska obalska straža kojom upravlja FSB, nasilno je zaustavila ukrajinska plovila, pucajući na njih izazvavši namjerni sudar sa jednim od njih 25. novembra. Ukrajinska plovila su zaplijenjena a ranjeni ukrajinski mornari uhapšeni.

Incident je umalo eskalirao kada je ukrajinska mornarica poslala dva oklopna artiljerijska broda iz luke u Mariupolju u susret zaplijenjenim plovilima. Ruska vojska je u tom trenutku podigla vojne helikoptere i dva aviona lovca tipa Su-25, nakon čega je došlo do eskalacije. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je odmah najavio uvođenje ratnog stanja, i predložio odluku ukrajinskoj Vrhovnoj Radi na usvajanje.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova je nazvala ukrajinsku Vladu uličnim banditima koji koriste banditske metode.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, je bio prvi koji je incident povezao sa planiranim i najavljenim susretom Trampa i Putina u Buenos Ajresu.

Međunarodna zajednica je reagovala osuđujući ruske poteze. Evropska Unija i Parlament Velike Britanije su podsjetili da Rusija nelegalno drži pod okupacijom ukrajinske teritorije i da su svi incidenti povezani sa situacijom isključivo izazvani Rusijom i da ona za njih odgovara. Članovi američkog Kongresa pozvali su na dodatne sankcije prema Rusiji i kreirali pritisak koji je doveo do otkazivanja najavljenog susreta ruskog i američkog predsjednika u argentinskoj prijestonici u kojoj se organizovao Samit G20.

Ruski mediji optužuju Ukrajinu za provokaciju

Većina ruskih novina i TV kanala je odmah počela sa kampanjom u kojoj su optužili ukrajinskog predsjednika za planiranu provokaciju koja je prema njima imala dva cilja – da kreira dodatan pritisak na Rusku Federaciju, ali i da pojača Porošenkove šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima zakazanim za mart sljedeće godine.

Ruska štampa

“Izvestija” tvrdi da FSB posjeduje “neoborive dokaze” da je cijeli incident planirana provokacija, kao i da Rusija ima sva prava da zaplijeni plovila i uhapsi mornare.

Zvanična Vladina “Rosiskaja gazeta” tvrdi da Porošenko čini sve da izazove “konflikt u Azovskom moru”.

“Komersant” piše da Ukrajina tjera Rusiju da odgovori na kršenje zakona Ruske Federacije, i izražava bojazan da se sve može pretvoriti u međunarodni skandal koji može dovesti do dodatnih sankcija protiv Rusije. Objavljeno je nekoliko članaka o tome kako incident može uticati na rusku ekonomiju i sa njime su povezali novi pad u vrijednosti ruske rublje.

“Komsomoljska pravda” izvrgava ruglu ukrajinsku vojnu opremu i ističe “rusku vojnu superiornost”.

“Eho Moskve” predstavlja radio stanicu i internet portal za koje se vjeruje da im je dozvoljeno da ističu kritičke pozicije kao pokazni primjer Kremlja da u Rusiji postoji sloboda medija, ali se sumnja u njihovu nezavisnost jer su u vlasništvu Gasproma. Ipak, Eho je objavio interesantan blog ruskog ekonomiste Andreja Ilarionova, koji je postavio pitanje o tome da li je incident dokaz da je Rusija pored Krima sada okupirala i Kerčenski moreuz, koji je po međudržavnom ugovoru iz 2003. teritorija i Rusije i Ukrajine.

Drugi ruski opozicioni medij, Meduza, smješten u Letoniji, i osnovan od strane novinara portala lenta.ru, nakon njegovog zatvaranja i preuzimanja od strane Kremlja, objavio je izvještaj pokazujući mapu po kojoj ukrajinska plovila nikad nisu čak ni ušla u teritorijalne vode iza granice od 12 milja od obale Krima, koje je okupirala Rusija i smatra ih svojim, a koje su ukrajinske po međunarodnom pravu.

Ilarionov kao i Meduza, u pomenutom blogu na “Moskovskom ehu” tvrdi da ukrajinska plovila nisu prešla granicu od 12 milja i da su čekali 8 sati da budu obavješteni o mogućnosti prolaza, kada su ih iznenada napale i zauzele ruske snage.