Mali korak ka većoj onlajn sigurnosti

Pitanje sigurnosti na internetu nikada nije bilo od većeg značaja, kako za korisnike, tako i za pružaoce raznih onlajn usluga. Usljed sve učestalijih hakovanja i prevara kojima svjedočimo u digitalnom ekosistemu, bilo direktno ili indirektno, kompanije poput Fejsbuka, Tvitera, Gugla i ostalih divova se svakodnevno susreću sa rastućim pritiscima kako bi bezbjednost svojih korisnika podgili na još viši nivo.

Provjera lozinke je ekstenzija za Gugl Hrom pretraživač, koja provjerava da li je neka od loznki koju ste unijeli ranije otkrivena ili korišćena, prilikom nekog hakerskog poduhvata i curenja informacija koji su poznati Guglu.

Jedan od rezultata takvih napora je Provjera lozinke (Password Checkup), predstavljena u martu ove godine. O čemu je riječ?

Provjera lozinke je ekstenzija za Gugl Hrom pretraživač, koja provjerava da li je neka od loznki koju ste unijeli ranije otkrivena ili korišćena. Ne radi se nužno o vašem nalogu, već o nekom ko ima identičnu lozinku kao vi, što je na internetu veoma često prilikom nekog hakerskog poduhvata i curenja informacija, koji su poznati Guglu. Ukoliko prilikom prijavljivanja na bilo koji sajt, koristeći Hrom, unesete lozinku koja više nije bezbjedna za korištenje (zbog pojavljivanja u Guglovoj bazi podataka od preko 4 miliona nesigurnih lozinki) dobićete upozorenje.

Primjer obavještenja u slučaju nebezbjednosti lozinke

Instalacija je jednostavna – potrebno je samo preuzeti ekstenziju Provjera lozinke iz Gugl Hromonlajn prodavnice. Jednom dodata, ova ekstenzija  će neprestano nadzirati svaki put kad se prijavite na sajt ili uslugu. Ako otkrije da je lozinka nesigurna, prikazaće se crveni okvir s upozorenjem koji predlaže promjenu iste.

Kako navode iz Gugla, u toku prvog mjeseca od lansiranja ekstenzije, pretražili su preko 21 milion lozinki, od kojih su 316.000 bile na njihovoj listi.