Lijek lažni, problem stvarni

Na društvenim mrežama kruži snimak dvojice Italijana koji na moskovkskom aerodromu kupuju navodno efikasan lijek protiv korona virusa. Dvojac je ušao u apoteku i kupio „Arbidol“ a navodno je efikasan u borbi protiv korona virusa. Štaviše, na ambalaži lijeka nacrtan je korona virus. Jedan od aktera videa govori da je „bilo toliko smrtnih slučajeva u Italiji, jer ovaj lijek nije dostupan, dok se Rusi mogu zaštititi zahvaljujući njemu“.

Lijek „Arbidol“, koji se pogrešno naziva Abidol,  razvila je ruska farmaceutska kompanija „JSC Pharmstandard“, nije dostupan u Evropi i Sjedinjenim Državama, jer ga Evropska medicinska agencija (EMA) i Uprava za hranu i ljekove (FDA) ne ubrajaju u svoju odobrenu listu ljekova za grip. To je razlog zašto se taj lijek može kupiti u Moskvi, ali ne u Evropi i SAD-u.

„Arbidol“, je zapravo ime lijeka generičkog naziva „umifenovir”, koji nije nastao, kako se u klipu navodi, 2019. godine, već sedamdesetih godina u Sovjetskom Savezu. Patentno pravo isteklo je 2007. godine i od tad „ arbidol” proizvodi više kompanija u Rusiji, Bjelorusiji i Kini.

Grafički prikaz tvitova o “abidolu” ili “arbidolu” na Tviteru

Osim ovog, pojavio se još jedan video sa istim tvrdnjima. Neimenovana osoba sa našeg govornog područja trvdi da se radi o nekom antivirusnom sredstvu, protiv epidemije.

Dodaje da ga je apotekarka uvjerila kako taj virus nije ništa novo već je oduvijek bio tu.

„Nikakva panika, drugari prijatno i sve najbolje iz Rusije“, zaključio je na kraju video snimka.

SZO na svojoj veb-stranici posvećenoj trenutnoj pandemiji eksplicitno navodi da trenutno ne postoji lijek za liječenje ili prevenciju ovog virusa.

Više puta smo naglasili kako objave pojedinaca na društvenim mrežama nijesu kredibilan izvor informacija o korona virusu. Kada se pronađe lijek to ćemo saznati od nadležnih institucija, a ne na Fejsbuku ili ostalim društvenim mrežama. Potrebno je pratiti objave i informacije koje dolaze sa zvaničnih i kredibilnih adresa poput Svjetske zdravstvene organizacije, Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja.

Dok se svijet svijet bori s korona virusomom,  stigle su i neke ohrabrujuće vijesti. Pacijent u Đenovi (79 godina) izliječen je od korona virusa eskperimentalnim lijekom „Remdesivir“. S druge strane, u Kini, tačnije u Vuhanu juče nije zabilježen nijedan novi slučaj obolijevanja.