“Lažni” pratioci na Tviteru

Upotreba društvenih mreža, kao što je Tviter, je u velikoj mjeri promjenila interakciju na relaciji političar-glasač. Na ovaj način zvaničnici su postali dostupniji široj publici, ali s druge strane upotreba Tvitera u političke svrhe je omogućila bržu razmjenu informacija od značaja.

U ovoj analizi, a u duhu lažnih vijesti i Tvitera, se bavimo fenomenom „lažnih“ pratilaca među najprominentnijim akterima političke scene sa Zapadnog Balkana, koji imaju svoje naloge na ovoj društvenoj mreži.

U te svrhe, koristili smo jednu od alatki kompanije SparkToro, koja se na osnovu ustaljene metodologije bavi ovim vrstama procjena.

Njihov Fake Followers Audit kombinuje oko 25 faktora koji su između ostalog u korelaciji sa „spam“ i bot nalozima, kako bi na osnovu analize kombinacije faktora dao procjenu pratilaca, odnosno „lažnih“ pratilaca.

Neki od faktora koje Fake Followers Audit koristi prilikom analize

Prominenti akteri sa političke scene, čije smo naloge analizirali su svi predsjednici i premijeri zemalja Zapadnog Balkana, osim u slučaju Crne Gore, čiji predsjednik i premijer ne koriste ovu društvenu mrežu. Stoga smo odlučili da uključimo prvog čovjeka Pokreta za promjene – Nebojšu Medojevića, kao najaktivnijeg crnogorskog političara na Tviteru. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, samo jedan od aktuelna tri člana Predsjedništva posjeduje nalog.

Kao što se može vidjeti sa grafičkih prikaza, najveći broj pratilaca na Tviteru uživaju premijer Albanije Edi Rama sa 332,902 pratilaca i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg prati 288,173 ljudi. Na trećem mjestu se nalazi predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koju prati „svega“ 114,519 naloga. Međutim, iako uživaju visok broj folovera, značajan dio predstavljaju „lažni“ pratioci, čemu u prilog govore i podaci do kojih smo došli. U slučaju albanskog premijera od 332,902 pratilaca 267,986 su „lažni“, odnosno oko 80,5%. Slična situacija je i kod srpskog presjednika. Od 288,173 pratilaca u trenutku kada je analiza rađena, 231,403 spadaju u kategoriju „lažnih”, odnosno oko 80,3%.  Sto se tiče Crne Gore, poslanika Nebojšu Medojevića prati 12,525, od kojih su 4,547 lažni, odnosno 36,3 procenta. Od 14, 572 naloga koja čine Tviter bazu pratilaca premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, 6,543 čine lažni nalozi, odnosno 44,9%. A kada je riječ o Bosni i Hercegovini, Bakir Izetbegović je jedini od tri člana Predsjedništva koji koristi Tviter, na kojem ga prati 4,180 ljudi, od toga 50% “lažnih” naloga.

Lažni nalozi (često botovi) imaju mogućnost automatskog generisanja i postavljanja sadržaja, najčešće neprovjerenih glasina i informacija, a sve u cilju obmanjivanja korisnika društvenih mreža.