Kroz lavirint lažnih profila

Lažne objave o smrti javnih ličnosti, optužbe za pedofiliju, seksualno predatorstvo i nasilje nad ženama primijećene su na nekoliko Fejsbuk profila. Sve to nas je navelo da posumnjamo da se radi o koordinisanim aktivnostima.

Lažne objave o smrti javnih ličnosti, optužbe za pedofiliju, seksualno predatorstvo i nasilje nad ženama primijećene su na nekoliko Fejsbuk profila. Prvi nama dostupan izvor bio je nalog Lana Milošević. Pretragom profila i istorije objava utvrdili smo da je profil prisutan na mreži od avgusta 2013, kada su na njemu dijeljene spontane objave i kada je postojala uobičajena, organska interakcija sa drugim, realnim profilima.

Međutim, posljednjih par mjeseci profil kreće sa objavama u kojima optužuje javne ličnosti za pedofiliju, seksualne napade i nasilje nad ženama. Tako, Lana Milošević u svojim objavama optužuje za pedofiliju urednika portala IN4S, Gojka Raičevića, i njegovog kolumnistu, Vojina Grubača. Isti profil je 11. oktobra objavio vijest da je preminuo ministar prosvjete Damir Šehović. U brojnim komentarima ispod objava vidimo da targetirani ljudi, ili njihovi poznanici, sami reaguju na postove.

Pored toga, komentari i provjera korisničkih imena u veb adresama profila otkrivaju da je taj profil ranije koristio ime Melanija Bećković. U jednom periodu profil je obmanjivao javnost krađom identiteta, koristeći fotografije za koje smo Gugl pretragom ustanovili da pripadaju modelu i modnoj blogerki Natali Suarez. Pregledom ranije komunikacije naišli smo na slično ime – Natalie Jovana Suarez, za koje se ispostavilo da je bilo još jedno korisničko ime tog profila.

Koordinisane aktivnosti

Pretraga dijeljenja objava sa profila Lana Milošević otkrila nam je druge lažne profile koji ne objavljuju samo sada isti ili sličan sadržaj. To su činili i prethodnih godina putem Jutjub videa, linkova ili objava, kada je zabilježena normalna aktivnost na Fejsbuku. Koordinisane aktivnosti smo primijetili i kada bi inicijatori uznemirijućih objava direktno plasirali istu vijest na drugim lažnim profilima.

Analiza vremenskog okvira aktivnosti tih Fejsbuk profila i učestalost objavljivanja uznemirujućeg sadržaja ne vode daleko u prošlost. Iako su svi oni aktivirani u periodu od 2012. do 2015. godine, profili su uz pauzu od jednu, dvije do šest godina, tek u septembru ove godine počeli sa uznemiravanjem javnosti.

Profil Veljko Radusinović započinje svoje aktivnosti na Fejsbuku 2015, da bi se u septembru ove godine sadržaj njegovih objava promijenio. Počinje da targetira ljude iz Crne Gore koristeći jednako grubu retoriku kao Lana Milošević, ali i da direktno dijeli objave sa drugim lažnim profilom registrovanim pod imenom Ana Uskoković.

Vijest o pedofilnim radnjama urednika IN4S, Gojka Raičevića objavljena je na tom profilu 14. septembra, ali je mjesec dana kasnije, 11. oktobra, podijeljena na profilu Ane Uskoković. U komentarima ispod objava profila Veljko Radusinović nalazimo staro ime profila Mladen Mitrović, a Gugl pretraga nam otkriva da je profilna fotografija tog naloga lažna.

Lažna smrt medijskih razmjera

Sljedeći profil sličnih aktivnosti je Ana Uskoković, za koji sumjamo da je izvor informacije o smrti istoričara Aleksandra Stamatovića. Sa tog profila je 29. septembra u 12:30 časova podijeljena vijest o smrti istoričara Stamatovića, za šta se kasnije ispostvilo da nije istinita. Međutim, vijest se ubrzo proširila u svim crnogorskim medijima, što nije bio slučaj sa ostalim objavama, da bi nakon nekoliko sati uslijedila izvinjenja portala i brisanje vijesti.

Kao i u slučaju prethodnih lažnih profila, i profil Ana Uskoković je neko vrijeme svoje pratioce zavaravao tako što je koristio identitet modela i glumice, Ajeze Kan iz Pakistana. Pored toga, taj profil je prepoznat kao izvor ukupne septembarske i oktobarske kampanje uznemiravanja. Prva primijećena objava usmjerena je 5. septembra na novinara Glasa Amerike Nebojšu Redžića, u kom se on optužuje za nasilje u porodici. U komentarima su uočljive reakcije ljudi bliskih Redžiću koji opovrgavaju izrečeno. U interakciju sa tim lažnim profilom na istu temu pojavljuje se još jedan sumnjivi profil Ivan Ivanović, koji iznosi argumente u odbranu Redžića.

Jovan Markuš, crnogorski političar i nekadašnji gradonačelnik Cetinja na svom profilu je kasnije tog dana objavio prijetnje koje su mu upućivane sa profila Ana Uskoković. Da mu prijetnje nisu stizale samo sa tog profila govori pretraga dijeljenja postova i otkriva novi nalog registrovan pod imenom Adriatic Pg (Slaven Radunović).

Nova saznanja

U direktnim razgovorima sa žrtvama te kampanje, kao i sa ljudima koji su imali interakciju sa lažnim profilima u periodu normalne komunikacije od prije pet ili šest godina, došli smo do prvih saznanja o tome ko može stajati iza te mreže.

U razgovoru sa jednom od žrtvi anonimnih napada na Fejsbuku, došli smo do novog lažnog profila pod imenom Risto Radović. Sagovornik nam je rekao da je prethodno taj profil nosio rusko ime Sergej Volkov. Kasnije su se nizali profili sa imenima Srećko Kovijanić i Miodrag Ratković. Ostaje mogućnost da postoji još profila koji su korišćeni u iste svrhe.

Pretragom javnog dijela profila otkrili smo da je profil 11. oktobra otvoreno prijetio Draganu Rosandiću, novinaru Srpske TV. U drugoj objavi od 24. septembra, profil Risto Radović je grubo vrijeđao političara Slavišu Guberinića i koristio je istu retoriku koja je primijećena na profilu Adriatic Pg u slučaju Dejana Perišića, pjevača koji je bio žrtva objave ranije.

Ključno pitanje je šta čine i šta mogu učiniti nadležne institucije i na kojim sve nivoima mogu preduprijediti širenje fenomena koji uzima sve više maha. Istovremeno, pitanje svih pitanja za stručnu javnost je psihološki profil uzbunjivača javnosti.