Iz Rusije s ljubavlju: Plaćena “pomoć”

U trenucima kada se skoro cijeli svijet bori se nestašicom medicinske opreme, neophodne za borbu protiv korona virusa, gotovo istom jačinom kao pandemija odjeknula je širom planete vijest da Rusija šalje Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) medicinsku pomoć.

Dok su mnogi, uključujući i američki medije, zbog te vijesti bili u čudu, prava istina je da je pomoć, ustvari bila “pomoć”, odnosno da pošiljka nije bila besplatna.

Vijest da je pošiljka medicinske opreme iz Moskve krenula za Njujrok, među prvima objavljuju ruski mediji 31. marta, dan nakon razgovora dvojice predsjednika, ali i prvog aprila kada je ruski Iljušin stigao na aerodrom Džon F. Kenedi.   U gotovo svim tekstovima ruskih medija, naslov je isti : Avion s ruskom pomoći sletio u Njujork.

Takvu verziju informacije prenijeli su mnogi domaći i regionalni portal uz naslove Rusija poslala Americi pomoć, Tramp prihvatio pomoć Putina. Samo nekolicina njih kasnije i ispravila, odnosno objavila da nije riječ o pomoći, već da je Vašington tu isporuku platio.

Naime, dok su brojni mediji u SAD-u i dalje vjerovali kako je riječ o prvoaprilskoj šali, stiglo je zvanično objašnjenje. Portparolka Stejt Dipartmenta Morgan Ortagus pojasnila je da  kupovina te opreme  uslijedila nakon telefonskog razgovora kojeg su 30. marta imali predsjednici dvije države, Donald Tramp i Vladimir Putin.

U izjavi se ne navodi koliko su Sjedinjene Države platile Rusiji za opremu, koju je zvanična Moskva opisala kao pomoć, kao uostalom i većina ovdašnjih medija.

Obje zemlje obezbjeđivale su jedna drugoj pomoć u vremenima krize u prošlosti, i to će bez sumnje raditi i ubuduće. Vrijeme je da zajednički radimo kako bi pobijedili zajedničkog neprijatelja koji prijeti nam svima prijeti, kazala je Ortagus.

Mnogi eksperti smatraju da je isporuka ruskih zaliha dio kampanje dezinformisanje i propagande Kremlja, kojim se jača unutrašnja pozicija Putina, dok se spoljnom svijetu njegova zemlja prikazuje kao spasilac. U međuvremenu, kako su javili američki mediji, analitičari su upozorili Trampa da  Moskva koristi takve akcije kako bi ojačala uticaj i šanse da im se ukinu američke sankcije zbog miješanja u predsjedničke izbore 2016. Tramp nije želio da previše komentariše tu situaciju, ali je naveo da ga nimalo ne brine ruska propaganda, već da je najbitnija oprema koja može spasiti mnogo života.

S druge strane rusko Ministarstvo vanjskih poslova ne poriče da je Vašington platio opremu. Doduše, kažu da su SAD platile pola opreme, dok je drugu polovinu troškova podnijela Moskva. Te tvrdnje demantuje tekst Rojtersa Amerika plaća kompletnu pošiljku”. Ta novinska agencija prenosi izjavu visokog zvaničnika Bijele kuće, koji je želio da ostane anoniman ali je saopštio da je njegova zemlja platila isporuku.

Sjedinjene Države hitno nabavljaju opremu, koja nam stiže iz raznih zemalja. Cijenimo što nam Rusija prodaje tu opremu ispod tržišne vrijednosti, pojasnio je visoki zvaničnik.

Američki mediji nijesu uspjeli da saznaju vrijednost kompletne pošiljke, ali su objavili da je stiglo 60 tona zaliha, koje uključuju respiratore, maske i ostalu zaštitnu opremu.

I ruska opozicija kritikovala je Putina zbog isporuke SAD-u, potencirajući da i Rusiji fale maske i mediicnska oprema za borbu protiv virusa.

Nevjerovatna priča u kojoj prodajemo SAD-u nevjerovatnu količinu medicinskog materijala, kada cijeloj Rusiji van Moskve, to fali, tvitovao je Leonid Volkov, bliski saradnik vodećeg Putinovog kritičara, Alekseja Navaljnog.