Ista meta, isto odstojanje

Priče o gubljenju suvereniteta države, slobodi koju će imati NATO vojnici, te o mogućim napadima drugih zemalja ili terorističkih organizacija kojima se NATO zamjerio, datiraju još iz vremena pristupnih pregovora Crne Gore s Alijansom. Već tada su u etar crnogorske i srpske medijske i političke scene, oponenti crnogorskog članstva u Sjevernoatlantski savez lansirali slične narative.

Stoga nije novost ni tekst pod naslovom Nije da se ne gradi: NATO objekti na sve strane, šta sve Alijansa kontroliše u Crnoj Gori, objavljen na portalu IN4S, 5. novembra. U njemu se navodi da su od ulaska Crne Gore u NATO bez referenduma prorežimski mediji javnost neprekidno bombardovli informacijama o dobrobiti članstva u tom Savezu. Pozivaju se na priznanje Duška Markovića da se u trenutku pristupanja ovom agresivnom vojnom savezu čak 85% građana protivilo takvom činu.

Ta tvrdnja portala koja se odnosi na navodno priznanje premijera Markovića nije tačna, već je tendenciozno stavljena u taj kontekst s namjerom dezinformisanja čitalaca i navođenja na pogrešne zaključke. Crnogorski premijer je u intervjuu za Radio-televiziju Kosova (RTK) uoči posjete Prištini 6. februara 2018. godine izjavio da je Vlada CG priznala Kosovo uprkos tome što je više od 85 odsto građana bilo protiv toga.

Tačno je da je netačno

To nije jedini put da IN4S istu izjavu Markovića, koja se odnosi na protivljenje 85 odsto građana stavlja u kontekst članstva u NATO, a ne priznanja Kosova. Urednik portala, Gojko Raičević, učestvovao je na prvom Rusko-balkanskom samitu narodne diplomatije, održanom u Voronježu u Rusiji 12. novembra 2019. godine. Tom prilikom je ponovo istakao vijest o crnogorskom članstvu u NATO, uprkos navodnom protivljenju 85% populacije.

Autor se dotakao i izgradnje vojnog poligona na Sinjajevini. Kako piše portal, pored održavanja vježbi VCG, postoje indicije da će poligon biti korišćen u druge svhe, što izaziva ozbiljnu zabrinutost. Istraživački centar IN4S je došao do saznanja da postoji plan da se poligon na Sinjajevini koristi i za odlaganje štetnog otpada, ne navodeći nijedan konkretan dokaz za te tvrdnje.

Sinjajevina je posljednjih mjeseci bila često u fokusu javnosti kroz polemike i debate zbog bojazni od mogućeg ugrožavanja životne sredine. Međutim, iz Ministarstva i Vlade su više puta naveli da će se poligon koristiti isključivo za vježbovno-strelišne potrebe Vojske, a ne za uništavanje viška naoružanja, kako se često navodilo u medijima.

Čitajući te i slične objave, nameče se zaključak da se pojedini portali po nekom ustaljenom rasporedu povremeno vraćaju na već istrošene i osporene teme kada im ponestane ideja za nove.

Saopštenje Vlade CG

Uzimajući u obzir u koje svrhe se planira korišćenje predmetne lokacije, formiranje vježbovno-strelišnog poligona za potrebe Vojske Crne Gore neće imati uticaja na zagađenje životne sredine, a na to ukazuje i izvještaj o izvršenom mjerenju radioaktivnosti u životnoj sredini – vazduh, voda, tlo koje je za potrebe Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije sačinila JZU Institut za javno zdravlje Republike Sjeverne Makedonije na vojnom poligonu Krivolak, nakon vježbe koja je trajala mjesec dana.

DFC magazin broj 14