Holivudska glumačka elita brani Kosovo

Portal IN4S, prepoznat po plasiranju senzacionalnih informacija, objavio je 21. jula navodnu izjavu poznatog američkog glumca i producenta Toma Henksa o Kosovu.

Opšte je mjesto da je politika direktno involvirana u sve sfere društvenog života, pa tako i kulture u najširem smislu. E, ali kada domaća (čitaj srpska) ispolitizovana i podvojena kulturna scena nije dovoljna da promijeni politički diskurs, onda se poteže i internacionalna.

Portal IN4S, prepoznat po plasiranju senzacionalnih informacija, objavio je 21. jula navodnu izjavu poznatog američkog glumca i producenta Toma Henksa o Kosovu. Gostujući na američkoj televiziji E!, povodom simanja filma o istoriji nastanka izraelske države, slavni oskarovac je uporedio holokaust nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu sa situacijom na Kosovu gdje su nekada živjeli Srbi, a onda su došli Albanci i protjerali ih.

U interpretaciji IN4S, Henks zaključuje da su krajem 20. vijeka na Srbe padale i NATO bombe, ali da oni i dalje ne žele da priznaju da je Kosovo samostalna država. Govore da je Kosovo Srbija, poput nekada Jevreja, koji su se na kraju ipak vratili u svoju zemlju, pa možda to bude slučaj i sa Srbima.

Podsjećajući čitaoce da je Tom Henks još 1988. godine primio pravoslavnu vjeru, portal u stvari nastoji da podupre vjerodostojnost njegovih izjava, kao i saosjećanje tog velikana holivudske kinematografije sa srpskim narodom.

Gotovo identična vijest objavljena je 17. i 18. februara 2013. godine na srpskim portalima Večernje novosti i Politika. Tada je kosovski portal Koha ditore prenio demanti Lesli Dart, Henksove publicistkinje iz Los Anđelesa, o bilo kakvim glumčevim izjavama u tom kontekstu.   

Pred kraj iste godine, 4. decembra, Telegraf  je prenio kako je i srpski javni servis (RTS) nasjeo na lažnu vijest, te da je ona ubrzo uklonjena sa naslovne strane portala pošto su navodno utvrdili da nije tačna.

DFC je istraživao spornu informaciju i došao do sljedećih podataka.

Prvo, na sajtu pomenute televizije E!, koja inače emituje rijaliti program porodice Kardašijan i kratke vijesti o životu poznatih holivudskih ličnosti, nema pomenute izjave Toma Henksa.

Drugo, do današnjeg dana na Guglu nema vijesti o navodnom snimanju filma o nastanku izraelske države u produkciji Stivena Spilberga. Čak ni na IMDb, planetarno poznatoj stranici o filmu, poznatim ličnostima, TV emisijama itd, nigdje u biografijama čuvenog režisera S. Spilberga ili glumca T. Henksa nema informacija da su ikada snimali film o nastanku izraelske države.

Treće, očigledno je da se sporna izjava Toma Henksa lansira iz godine u godinu, pa tako IN4S objavljuje 5. jula 2014. godine istu vijest, uz drugačiji naslov: Tom Henks: Kosovo će opet biti srpsko. Istu informaciju periodično objavljuju i drugi srpski portali (Informer, Srbija Danas, Nacionalist, Espreso, Pravda, Kurir…) samo sa različitim naslovima: Izjava poznatog glumca razbesnila Albance; Svetski poznati glumac ponovo ODUŠEVIO Srbe OVOM objavom!; TOM HENKS: Srbi će jednog dana vratiti Kosovo!

Brojni su primjeri, baš kao i slučaj koji smo analizirali, da lažne vijesti služe i kao populistički metod političke mobilizacije najširih slojeva naroda za podsticanje nacionalne ostrašćenosti. U tome značajnu ulogu imaju neprofesionalni mediji, bolje reći portparoli interesnih grupa, čiji je prevashodni zadatak fabrikovanje lažnih vijesti svakojakih sadržaja.

I drugi holivudski glumci protiv nezavisnosti Kosova

Da navedeni primjer nije jedinstven, potvrđuju vijesti iz 2008. sa sličnim sadržajima. Tada je Blic pisao o najavama holivudskih glumaca Džordža Klunija, Šeron Stoun, Ričarda Gira, Šona Konerija da će organizovati protest protiv otcijepljenja Kosova od Srbije. S druge strane, Foreign Policy je tada prenio da su pomenute zvijezde dematovale objavljene izjave.

Međutim, ni do danas srbijanski mediji nisu prenijeli demante, niti opovrgli informacije. Naprotiv, iz godine u godinu fabrikuju iste ili slične izjave, dodajući spisku holivudskih zvijezda Džoni Depa i Roberta de Nira, koji se navodno protive nezavisnosti Kosova.