Genetskim oružjem u vakcinama i ljekovima na Rusiju?

U jeku priče o antivakcinašima i štetnosti vakcina, koja je unazad godinu dana itekako aktuelna a o kojoj smo pisali u najnovijem broju magazina, na portalu srbijadanas.com osvanuo je krajem marta članak u kome se ističe kako je nedavno Američka komanda za vazduhoplovnu obuku (AETC) objavila ponudu za kupovinu ribonuklinske kiseline (RNK) i biološkog tkiva Rusa. Dobavljač je trebalo da pošalje uzorke u AETC, uz informaciju o zdravstvenom stanju donatora.

Kako je portal dalje naveo, a kako su prenijeli i drugi mediji (ekskluzivnevesti.com, aktuelno24h.com, intermagazin.rs, vestinet.rs, naslovi.net, vesti.rs, srbijajavlja.rs, smedia.rs, sedmasila.rs) ruske obavještajne službe su o svemu obavijestile ruskog predjsednika Vladimira Putina. Ruski predsjednik je na 15-godišnjem susretu u Sočiju, 18. oktobra 2018. godine, sa predstavnicima medija potvrdio da postoji genetsko oružje, već testirano u obliku lijeka na psima koji su tek nakon tri generacije imali strašne posljedice. Navodno, kako ističe srbijadanas.com, Putin je rekao da isto oružje može da se primjeni na ljudima, pripadnicima određenih etničkih grupa, te da cilja određene narode pa čak i porodice

Portal je dalje prenio riječi ruskog predsjednika sa sastanka Vijeća za ljuska prava, od 30. oktobra 2017. godine: „Da li znate da prikupljaju biološki materijal iz cele zemlje i svih etničkih grupa – ljudi koji žive u svim geografskim područjima Rusije? Pitanje je: zašto to rade? Ono što rade, rade sa određenom namerom. Mi smo predmet velikog interesovanja – rekao je ruski predsednik koji je pozvao na rešenje ove situacije bez panike i otkrio da “neke snage” prikupljaju biološki materijal Rusa evropske rase širom Rusije.“

Kako članak nije pružao detaljnije informacije o ovome odlučili smo da ga malo više istražimo.

Iako je portal kao izvor naveo ruski protal Russia Today, taj članak na ovom portalu nije postojao. Ono što postoji na ovom portalu jeste video Vladimira Putina sa sastanku u Sočiju u think tanku, klubu za razgovor „Valdai“ (Междунаро́дный дискуссио́нный клуб «Валда́й»), gdje su u oktobru 2018. godine održalo njegovo 15. zasijedanje.

Međutim, ono o čemu govori Putin na ovom video odnosi se na pitanje vezano za nedavne dokumente koje je bivši ministar državne bezbjednosti Gruzije predstavio u medijama, a tiču se glasina o postojanju jednog broja država koje razvijaju biološko oružje i o prisustvu američkih bioloških laboratorija na teritorijama drugih zemalja, a ne o AETC-ovoj ponudi za kupovinu RNK Rusa. Takođe, Putin u svom odgovoru na pitanje nigdje nije pomenuo da oružje cilja određene narode i porodice.  

Drugo, nedavna kupovina RNK i biološkog tkiva Rusa zapravo predstavlja ponudu koju je 18. jula 2017. godine dalo Odjeljenje za vazdušne snage AETC-a. Odjeljenje je tražilo da se prikupe 12 uzoraka RNK i 27 uzoraka sinovijalnog tkiva Rusa i to da moraju da budu iz oblasti Kavkaza. Kako su u oktobru 2017. godine naveli za ruski portal ria.ru, bili su im potrebni uzorci konkretno Rusa jer su prve uzorke koje su dobili bili upravo uzorci Rusa, pa zbog analize drugi ne bi odgovarali. Takođe, naveli su da se radi o studiji za mišićno-skeletne sisteme, a ovi uzorci su im potrebni jer su oni ključni za funkcionisanje zglobova.

Dalje, upoređujući sam naslov sa ostatkom članka na portalu srbijadanas.rs, nigdje se u tekstu članka ne pominje da se genetsko oružje daje putem vakcina, niti je Putin to ikada rekao na gorepomenutim događajima. A uzevši u obzir kako je tema vakcina izuzetno aktuelna zadnjih godinu dana, možemo samo da zaključimo da je naslov, mimo samog teksta, skovan tako da odmah privuče pažnju.

Vraćajući se na sam početak naše priče, možemo da zaključimo da je portal ili zbog pukog senzacionalizma ili da bi unio strah među ljudima, spojio dvije različite vijesti, jednu od 2017. godine i drugu od 2018. godine, da bi napravio priču o navodnom razvijanju genetskog oružja i njegovom prenošenju putem vakcina.